Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Gyllene lussebullar - Bułeczki Łucji
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="doris71" data-source="post: 1552933" data-attributes="member: 12179"><p>Gyllene Lussebullar:</p><p></p><p>30bullar</p><p></p><p>4 dl mjolk, 50 g jast, ca 1,2 l vetemjol, 1 1/2 dl flytande margarin 1 dl strosocker, 2 pkt saffran</p><p></p><p>pensiling 1 agg</p><p></p><p>garnering russin</p><p></p><p>Varm mjolken till fingervarme, 37*C. Smula jasten i en bunke och los upp den i en del av mjolken. </p><p>Arbeta in sa mycket mjol att degen slapper bunkens kant, Tack ower degen. Lat den jasa 30-40 min</p><p>pa en varm och dragfri plast.</p><p></p><p>Blanda ner flytande margarin och socker. Arbeta degen blank och smidig. Mal saffran fint och arbeta in</p><p>degen. Tag upp degen pa ett bakbord och knada in resten av mjolet. Forma degen till ca 30 lussebullar.</p><p>Lagg bullarna pa en bakpapperskladd plat. </p><p></p><p>Satt ungen pa 250*C. Lat bullarna jasa i ca 30 min. Pensla med uppvispat agg. Garnera med russin. </p><p>Gradda lussebullarna mitt i ungen ca 5-8 min.</p><p> </p><p></p><p>Tyle przepis oryginalny a teraz moja wariacja na temat:</p><p></p><p>Szwedzkie bułeczki z szafranem</p><p></p><p>SKŁADNIKI na 30 bułeczek</p><p></p><p>2 szklanki mleka, 50 g drożdży świeżych, około 1 kg mąki 450, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, </p><p>1/2 szklanki cukru, 0.25 g - 1 g szafranu rozkruszonego w palcach (od średniego do bardziej </p><p>intensywnego aromatu i koloru).</p><p></p><p>1 jajo roztrzepane do pomalowania bułeczek</p><p></p><p></p><p>kilka rodzynek lub żurawiny do ozdoby</p><p></p><p>Składniki umieśćić w maszynie i ustawić program na wyrabianie, szafran rozmąćić z odrobiną mleka</p><p>i również dodać, po tym czasie formować bułeczki (50 g) pomalować roztrzepanym jajem, ozdobić </p><p>rodzynkami, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, piekarnik rozgrzać do 250 stopni, piec bułeczki </p><p>około 5-8 minut, uwaga nie dłużej bo spalą się rodzynki. Można też bułki polukrować.</p><p></p><p></p><p></p><p>Jeśli ktoraś z koleżanek może pomóc w tłumaczeniu przepisu będę wdzięczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="doris71, post: 1552933, member: 12179"] Gyllene Lussebullar: 30bullar 4 dl mjolk, 50 g jast, ca 1,2 l vetemjol, 1 1/2 dl flytande margarin 1 dl strosocker, 2 pkt saffran pensiling 1 agg garnering russin Varm mjolken till fingervarme, 37*C. Smula jasten i en bunke och los upp den i en del av mjolken. Arbeta in sa mycket mjol att degen slapper bunkens kant, Tack ower degen. Lat den jasa 30-40 min pa en varm och dragfri plast. Blanda ner flytande margarin och socker. Arbeta degen blank och smidig. Mal saffran fint och arbeta in degen. Tag upp degen pa ett bakbord och knada in resten av mjolet. Forma degen till ca 30 lussebullar. Lagg bullarna pa en bakpapperskladd plat. Satt ungen pa 250*C. Lat bullarna jasa i ca 30 min. Pensla med uppvispat agg. Garnera med russin. Gradda lussebullarna mitt i ungen ca 5-8 min. Tyle przepis oryginalny a teraz moja wariacja na temat: Szwedzkie bułeczki z szafranem SKŁADNIKI na 30 bułeczek 2 szklanki mleka, 50 g drożdży świeżych, około 1 kg mąki 450, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki cukru, 0.25 g - 1 g szafranu rozkruszonego w palcach (od średniego do bardziej intensywnego aromatu i koloru). 1 jajo roztrzepane do pomalowania bułeczek kilka rodzynek lub żurawiny do ozdoby Składniki umieśćić w maszynie i ustawić program na wyrabianie, szafran rozmąćić z odrobiną mleka i również dodać, po tym czasie formować bułeczki (50 g) pomalować roztrzepanym jajem, ozdobić rodzynkami, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia, piekarnik rozgrzać do 250 stopni, piec bułeczki około 5-8 minut, uwaga nie dłużej bo spalą się rodzynki. Można też bułki polukrować. Jeśli ktoraś z koleżanek może pomóc w tłumaczeniu przepisu będę wdzięczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Gyllene lussebullar - Bułeczki Łucji
Top
Bottom