

Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- średnia cebulka
- słoik ogórków konserwowych (1 l)
- puszka kukurydzy ( ja kupuję bonduelle superchrupiąca, moim zdaniem najlepsza)
- por ok 10 cm
- kapusta pekińska średniej wielkości
- mały słoiczek majonezu ( u mnie zawsze winiary)
- ketchup, ok pół szklanki, jeśli macie w tubkach to 1/3 ( ja daję pół na pół tortex i kotlin pikantny)
- PRZYPRAWA GYROS bez niej nie ma gyrosu
- sól, pieprz, odrobinka
Przygotowanie
Pierść z kurczaka myjemy, kroimy najlepiej na drobna kostke, po czym smażymy na patelni dość mocno przypiekając, przyprawiając przyprawą gyros, po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, solimy, odstawiamy. Por siekamy drobniutko, solimy, odstawiamy.
Kapustę pekińską szatkujemy, solimy, dodajemy pieprzu i odstawiamy. Ogórki kroimy w kosteczkę.
Majonez oraz ketchup mieszamy ze sobą w jakimś naczynku.
Szykujemy 2 miseczki średniej wielkości i wartswowo dodajemy:
na spodzie kurczaczek, smarujemy odrobinką ketchupu, na to cebulka, na to ogórki. Wylewamy sosik majonezowo-ketchupowy , na to kukurydza, na to por, oraz kapustka pekińska.
Z wierzchu można posypać pietruszką
Sałatka jest najlepsza na drugi dzień kiedy wszystkie składniki sobie ponachodzą
Sałateczka jest przepyszna i wszystko domowniki za nią przepadają.

Smacznego!!!!