GYROS

AgaKyc

Member
Mar 16, 2006
2,659
0
0
Salatka jest pyszna, zamieszczam przepis bo sprawdzalam i nie widzialam z takim przepisem, ale jesli sie myle prosze o wykasowanie...

A wiec salatka jest warstwowa i prezentuje sie fajnie a smakuje wysmienicie...

I WARSTWA
4 filety pokroic w kostke, podsmazyc na oleju dosypujac przyprawe GYROS

II WARSTWA
3 cebule pokroic w krazki i posypac wegeta zeby zmiekla ( posypuje tak na oko)

III WARSTWA
caly majonez duzy KIELECKi wymieszac z 3/4 pikantnego keczupu i wylac na warstwe 1/2 sosu

IV WARSTWA
ogorki konserwowe pokroic w plastry i wylozyc

V WARSTWA
Kukurydza cala - duza puszka- wylozyc

VI WARSTWA
wylac reszte sosu

VII WARSTWA
1/2 kapusty pekinskiej pokroic w plasterki ( ja kroje w takie mniejsze paseczki, nie bardzo dlugie)

VII WARSTWA
pokroic na wierzch 1/2 czerwonej papryki i 3 pomidory w osemki

Moge jeszcze dodac ze tej salatki wychodzi bardzo duza miska, dlatego jak robie tylko dla nas to robie z polowy porcji a jak dla gosci to dzile na dwie miski...

IMG_4081.JPG IMG_4088.JPG

Załączniki

• IMG_4081.JPG
    IMG_4081.JPG
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_4088.JPG
    IMG_4088.JPG
    70.6 KB · Wyświetleń: 0

judka

Member
Lut 9, 2007
10
0
0
Potwierdzam sałatka pyszna, robię ją nie od dziś i w mojej rodzinie robi furorę. Robię trochę inaczej więc może podam swoje rozbieżności, tak więc;
* filety najczęściej przyszykowuję już dzień wcześniej, wieczorem kroję w kawałeczki, posypuję przyprawą kebab-gyros (nie tylko sam kebab) dodaję trochę oliwy, wszystko razem mieszam, miseczkę nakrywam folio i tak sobie leżą w lodówce całą nockę i nie raz aż do południa jak robię sałatkę na wieczór. Na drugi dzień jak smażę to już nie dodaje tłuszczu ponieważ w zaprawie, której fileciki stały dodałam oliwę (smażę na teflonie)
* Wszystko kroję w kosteczkę
Ale jak będę robić następnym razem to ulepsze swoją sałatkę o Twój trik z posypaniem cebulki wegetą i dodam paprykę oraz pomidorki, dotychczas nie dodawałam.
I jakoś ta sałatka nie bardzo mi pasuje na danie "zdrowe kcal" gdyż zawiera majonez
icon_smile.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Robię tą sałatkę nieco inaczej.

Mięso kroję w drobne kawałki, cebulę też, a do tego jeszcze paprykę. Te 3 składniki podpiekam razem na patelni z przyprawą gyros, papryką w proszku i curry.

Mięsko cebulą i papryką wykładam jako pierwszą warstwę, na to pekinka, na nią ogórek (w zależności od tego, jaki akurat mam, to konserwowy, kiszony lub świeży - różne wersje jednego dania), świeża papryka i kukurydza, na to pekińska, mięsko, ogórek itd aż do wyczerpania składników.

Na każdą warstwę pekinki wylewam ketchup wymieszany z majonezem i przeciśniętym czosnkiem. Jako ostatnia warstwa u mnie to właśnie pekinka. Na niej wykładam dosłownie kilka kawalków mięska.

Jak zrobię sałatkę i nadarzy się ktoś z aparatem, do dołączę foto.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
A inny majonez może być?? Kielecki to dla mnie sam ocet

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
sapphire @ 18 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=847076Ja do wszystkigo daje Winiary - wg mnie najlepszy
Witam... i jeśli można dołączyć do dyskusji to wtrącę swoje "trzy grosze" ja robię taką sałatkę, i przeważnie z majonezem kieleckim , ponieważ mieszkam w mieście, w którym jest on wytwarzany.

Majonez duży kielecki ma 700 g wagi...więc po dodaniu takiej jego ilości sałatka będzie tłusta i ciężkostrawna, chyba że weźmiemy 300-tu g opakowanie majonezu kieleckiego z Omega-3 - light.. ewentualnie majonez zmieszany z jogurtem np greckim .
a najlepszy majonez jest taki, który sobie same zrobimy - ukręcimy
Pozdrawiam. Teresa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy