- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
Halibut pieczony w pergaminie z warzywami
Przepis na dwie porcje.
Składniki:
2 spore filety halibuta
sól, pieprz, sok z cytryny
1 - 2 pory (biała cześć) posiekane w ćwierćtalarki
15 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
1 mała cukinia (kurżetka) pokrojona w julienne
ząbek czosnku, drobno pokrojony
posiekany koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Przygotować dwa pakiety z pergaminu do zawijania ryby.
Rozmrożone filety skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozprowadzić ręcznikiem papierowym odrobinę oliwy, zrumienić na niej pieczarki, dodać pory, podlać wodą, poddusić, dodać cukinię, krótko poddusić, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, wymieszać z natką i koperkiem.
Wyłożyć część warzyw na pergamin, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi warzywami.
Zawinąć pakiety, włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
Na talerzu posypać świeżym koperkiem.

Przepis na dwie porcje.
Składniki:
2 spore filety halibuta
sól, pieprz, sok z cytryny
1 - 2 pory (biała cześć) posiekane w ćwierćtalarki
15 dag pieczarek, obranych i pokrojonych w plastry
1 mała cukinia (kurżetka) pokrojona w julienne
ząbek czosnku, drobno pokrojony
posiekany koperek i natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
Przygotować dwa pakiety z pergaminu do zawijania ryby.
Rozmrożone filety skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić na co najmniej pół godziny.
Na patelni rozprowadzić ręcznikiem papierowym odrobinę oliwy, zrumienić na niej pieczarki, dodać pory, podlać wodą, poddusić, dodać cukinię, krótko poddusić, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, wymieszać z natką i koperkiem.
Wyłożyć część warzyw na pergamin, ułożyć na nich rybę, przykryć pozostałymi warzywami.
Zawinąć pakiety, włożyć do piekarnika i piec około 15 minut.
Na talerzu posypać świeżym koperkiem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: