- Lut 1, 2006
- 786
- 0
- 0
Coś pysznego... przepis pochodzi z Ksiazki Jamiego "Lubie gotować" oryginalny tytuł to Stek z turbota z cytryną, anchois, kaparami i rozmarynem po sycylijsku.
oryginalny przepis:
garść świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
4 steki z turbota lub halibuta
sól, pieprz
2 duże cytryny
kapary odsączone z zalewy
8 filecików anchois
białe wino, do smaku
rozgrzac piekarnik do 200 stopni
rozetrzec rozmaryn z oliwą i natrzec rybe połową oliwy
ułożyc w żaroodpornym naczyniu. na każdym steku położyc 4,5 plasterków cytryny, rozłożyc anchois(po dwie sztuki) i posypać kaparami
podlać winkiem
pieć 15 (filety) 25 (steki)
po upieczeniu odstawić na 5 min, można skropic skiem z cytryny
* ja użyłam mrożonych kawałków ryby. Nie miałam świeżego rozmarynu i uzyłam suszonych ziół. Każdy kawałek zawinełam osobno w folie aluminiową i piekłam ponad 30 min. Zrobiłabym zdjecie bo wygląda przecudnie ale nie mam aparatu... a smakuje jeszcze lepiej
gorąco polecam, przepis tylko tak skomplikowanie brzmi ale robi się naprawde bardzo szybko akurat ziemniaki zdążą się ugotować
oryginalny przepis:








rozgrzac piekarnik do 200 stopni
rozetrzec rozmaryn z oliwą i natrzec rybe połową oliwy
ułożyc w żaroodpornym naczyniu. na każdym steku położyc 4,5 plasterków cytryny, rozłożyc anchois(po dwie sztuki) i posypać kaparami
podlać winkiem
pieć 15 (filety) 25 (steki)
po upieczeniu odstawić na 5 min, można skropic skiem z cytryny
* ja użyłam mrożonych kawałków ryby. Nie miałam świeżego rozmarynu i uzyłam suszonych ziół. Każdy kawałek zawinełam osobno w folie aluminiową i piekłam ponad 30 min. Zrobiłabym zdjecie bo wygląda przecudnie ale nie mam aparatu... a smakuje jeszcze lepiej

gorąco polecam, przepis tylko tak skomplikowanie brzmi ale robi się naprawde bardzo szybko akurat ziemniaki zdążą się ugotować

Ostatnią edycję dokonał moderator: