- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Hamburgery domowe
mięso mielone 1/2 kg ( ja najbardziej lubię wołowo-wieprzowe)
jajko
cebula
sól - do smaku
musztarda - 1 łyżka
kminek - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1/3 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sucha bułeczka - kajzerka
mąka
olej
1. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, musztardą, namoczoną wcześniej kajzerką i jak najdrobniej posiekaną cebulką. Odstawić na ok. 20 min, by przeszło przyprawami.
2. Formować w dłoniach cienkie hamburgery ( 1 czubata łyżka mięsa = 1 hamburger), panierować w mące, odkładać na przygotowaną w tym celu deskę do krojenia lub stolnicę. Na każdym hamburgerze tępą stroną noża zrobić kratkę. Kratka ta nie będzie widoczna po usmażeniu, jednak dzięki niej hamburgery nie spęcznieją i pozostaną płaskie.
3. Za pomocą łopatki do kotletów przenosić hamburgery na patelnię (zwykłą lub grillową), smażyć z obu stron do zrumienienia.
Można podawać tradycyjnie - w bułce, lub elegancko - na tostach, udekorowane serem, papryką, pomidorem, ogórkiem, sałatą.... i czym kto lubi, polane keczupem.
Smacznego
Przy zrobionych własnoręcznie hamburgerach rodzi się w człowieku miłe uczucie, że jednak wie, co zjada (co przy kupnych nie jest już tak oczywiste )
Mój Mąż bardzo lubi takie hamburgery jako kanapki do pracy, podgrzewa je sobie i ma pożywny posiłek, w ramach odmiany od zwykłych kanapek.


mięso mielone 1/2 kg ( ja najbardziej lubię wołowo-wieprzowe)
jajko
cebula
sól - do smaku
musztarda - 1 łyżka
kminek - 1/2 łyżeczki
kolendra - 1/3 łyżeczki
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
sucha bułeczka - kajzerka
mąka
olej
1. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkiem, musztardą, namoczoną wcześniej kajzerką i jak najdrobniej posiekaną cebulką. Odstawić na ok. 20 min, by przeszło przyprawami.
2. Formować w dłoniach cienkie hamburgery ( 1 czubata łyżka mięsa = 1 hamburger), panierować w mące, odkładać na przygotowaną w tym celu deskę do krojenia lub stolnicę. Na każdym hamburgerze tępą stroną noża zrobić kratkę. Kratka ta nie będzie widoczna po usmażeniu, jednak dzięki niej hamburgery nie spęcznieją i pozostaną płaskie.

3. Za pomocą łopatki do kotletów przenosić hamburgery na patelnię (zwykłą lub grillową), smażyć z obu stron do zrumienienia.
Można podawać tradycyjnie - w bułce, lub elegancko - na tostach, udekorowane serem, papryką, pomidorem, ogórkiem, sałatą.... i czym kto lubi, polane keczupem.
Smacznego
Przy zrobionych własnoręcznie hamburgerach rodzi się w człowieku miłe uczucie, że jednak wie, co zjada (co przy kupnych nie jest już tak oczywiste )
Mój Mąż bardzo lubi takie hamburgery jako kanapki do pracy, podgrzewa je sobie i ma pożywny posiłek, w ramach odmiany od zwykłych kanapek.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: