Harira

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
220 g soczewicy
bulion warzywny
1 łyżeczka szafranu

4 pomidory ( lub puszka pomidorów w kawałkach )
1 cebula
1 cytryna
2 łyżki mąki
1 łyżka rozdrobnionych nasion kolendry
natka pietruszki
30 g masła
ja dodałam jeszcze odrobinę harissy

Soczewicę namoczyć , po godzinie odcedzić i ugotować razem z posiekaną cebulą.
Ugotowaną soczewicę odcedzić , włożyć do bulionu, dodać szczyptę pieprzu i szafran.Gotować na małym ogniu ok.30 min.
Do głębokiej patelni / rondla włożyć koleandrę, drobno posiekaną pietruszkę, pokrojone pomidory, sok z cytryny, masło, szczyptę soli , 1 litr wody i gotować ok. 30 min. Zabielić mąką i połączyć z soczewicą.
A5aBCPhNrTwtBtaGqB.jpg
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Lis @ 10 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=465038Uwielbiam harirę
lecker.gif

Czy mogę zadać niedyskretne pytanie?
A gdzie jagnięcina?
icon_cool.gif
Nie wiem
icon_lol.gif

Przepis jest z ksiażki " Egyptian cooking " ,w Harira Ramadan soup nie ma słowa o jagnięcinie , co też mnie trochę zdziwiło. Może jest kilka wersji hariry , tak jak u nas z barszczem lub żurkiem , jest wersja z miesem ,jest i wersja bez czyli postna.
gruebel_2.gif

Dla mnie lepiej , że w przepisie nie mam mięsa , bo dostanie jagnięciny graniczy z cudem .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy