- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
220 g soczewicy
bulion warzywny
1 łyżeczka szafranu
4 pomidory ( lub puszka pomidorów w kawałkach )
1 cebula
1 cytryna
2 łyżki mąki
1 łyżka rozdrobnionych nasion kolendry
natka pietruszki
30 g masła
ja dodałam jeszcze odrobinę harissy
Soczewicę namoczyć , po godzinie odcedzić i ugotować razem z posiekaną cebulą.
Ugotowaną soczewicę odcedzić , włożyć do bulionu, dodać szczyptę pieprzu i szafran.Gotować na małym ogniu ok.30 min.
Do głębokiej patelni / rondla włożyć koleandrę, drobno posiekaną pietruszkę, pokrojone pomidory, sok z cytryny, masło, szczyptę soli , 1 litr wody i gotować ok. 30 min. Zabielić mąką i połączyć z soczewicą.
bulion warzywny
1 łyżeczka szafranu
4 pomidory ( lub puszka pomidorów w kawałkach )
1 cebula
1 cytryna
2 łyżki mąki
1 łyżka rozdrobnionych nasion kolendry
natka pietruszki
30 g masła
ja dodałam jeszcze odrobinę harissy
Soczewicę namoczyć , po godzinie odcedzić i ugotować razem z posiekaną cebulą.
Ugotowaną soczewicę odcedzić , włożyć do bulionu, dodać szczyptę pieprzu i szafran.Gotować na małym ogniu ok.30 min.
Do głębokiej patelni / rondla włożyć koleandrę, drobno posiekaną pietruszkę, pokrojone pomidory, sok z cytryny, masło, szczyptę soli , 1 litr wody i gotować ok. 30 min. Zabielić mąką i połączyć z soczewicą.
