- Wrz 16, 2008
- 180
- 0
- 0
Harisa - Namura - chyba mozna tez nazwac basbusa
Skladniki:
1/2 szkl. maki
2/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. wiorkow kokosowych
1 szkl. kaszy manny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szkl. oleju (daje mniej)
3 jajka
200 ml 30% smmietanki (wlewam po trochu na oko)
(Im wiecej smietany dodamy, tym ciasto bedzie bardziej miekkie i kruche. Im mniej, tym bedzie bardziej zwarte i chrupiace.)
platki migdalow lub pistacje do dekoracji
pasta sezamowa do posmarowania blachy
W zaleznosci od upodoban, jesli lubi sie mniej wyrosniete ciasto, dodac mniej proszku do pieczenia, oleju i smietanki 30%, masa nie powinna byc zbyt plynna, ale jednak latwa do przelania na blache. Powinna sie tez latwo dac pokroic i linie ciecia powinny na niej zostac.
Syrop cukrowy:
1,5 szkl. cukru
2/3 szkl szkl. wody
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki wody rozanej - dodajemy, kiedy syrop zacznie wrzec
Syrop przygotowac najlepiej wczesniej.
Dac mu sie kilka minut pogotowac i zostawic do wystudzenia.
Wysmarowac blache pasta sezamowa.
Wymieszac wszystkie suche skladniki
Dodac reszte skladnikow i dobrze wymieszac.
Wylozyc na blache i udekorowac orzechami.
Mozna pokroic przed pieczeniem.
Piec w 200 - 220 oC ok 30 min.
Gorace ciasto polewac wystygnietym syropem. Powinno dac sie slychac skwierczenie. Polewac syropem, dopoki skwierczenie nie zniknie
Ps. arabskie przepisy sa zawsze z mlekiem w proszku. Podobno jest to glownie dlatego, ze mleko w plynie jest drozsze, u nas jest na odrwot, wiec zastepuje proszek plynem
Smacznego.

Skladniki:
1/2 szkl. maki
2/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. wiorkow kokosowych
1 szkl. kaszy manny
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 szkl. oleju (daje mniej)
3 jajka
200 ml 30% smmietanki (wlewam po trochu na oko)
(Im wiecej smietany dodamy, tym ciasto bedzie bardziej miekkie i kruche. Im mniej, tym bedzie bardziej zwarte i chrupiace.)
platki migdalow lub pistacje do dekoracji
pasta sezamowa do posmarowania blachy
W zaleznosci od upodoban, jesli lubi sie mniej wyrosniete ciasto, dodac mniej proszku do pieczenia, oleju i smietanki 30%, masa nie powinna byc zbyt plynna, ale jednak latwa do przelania na blache. Powinna sie tez latwo dac pokroic i linie ciecia powinny na niej zostac.
Syrop cukrowy:
1,5 szkl. cukru
2/3 szkl szkl. wody
2 lyzki soku z cytryny
2 lyzki wody rozanej - dodajemy, kiedy syrop zacznie wrzec
Syrop przygotowac najlepiej wczesniej.
Dac mu sie kilka minut pogotowac i zostawic do wystudzenia.
Wysmarowac blache pasta sezamowa.
Wymieszac wszystkie suche skladniki
Dodac reszte skladnikow i dobrze wymieszac.
Wylozyc na blache i udekorowac orzechami.
Mozna pokroic przed pieczeniem.
Piec w 200 - 220 oC ok 30 min.
Gorace ciasto polewac wystygnietym syropem. Powinno dac sie slychac skwierczenie. Polewac syropem, dopoki skwierczenie nie zniknie
Ps. arabskie przepisy sa zawsze z mlekiem w proszku. Podobno jest to glownie dlatego, ze mleko w plynie jest drozsze, u nas jest na odrwot, wiec zastepuje proszek plynem

Smacznego.
