- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
50 dag suszonych, czerwonych papryczek chili
szklanka oliwy
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
po łyżeczce ziaren kminku i kolendry
Papryczki zalać wrzątkiem i odstawić aby zmiękły. Odcedzić , zachowując 100 ml. wody .Papryczki , wodę, czosnek i zioła zmiksować.Połączyć z 1/2 szklanki oliwy oraz solą , włożyć do wyparzonych słoików i zalać cienką warstwą oliwy.Przechowywac w lodówce.
Zrobiłam troszkę inaczej: użyłam świeżych papryczek, dodałam jeszcze łyżeczkę kuminu i więcej czosnku.Pastę robiłam z połowy podanych składników, jednak przypraw dodałam jak w przepisie , po łyżeczce.
Harissa wyszła mi troche rzadka, bo sie zagapiłam i dolałam za dużo wody, ale mąż i tak już skonsumował cały słoiczek
szklanka oliwy
2 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
po łyżeczce ziaren kminku i kolendry
Papryczki zalać wrzątkiem i odstawić aby zmiękły. Odcedzić , zachowując 100 ml. wody .Papryczki , wodę, czosnek i zioła zmiksować.Połączyć z 1/2 szklanki oliwy oraz solą , włożyć do wyparzonych słoików i zalać cienką warstwą oliwy.Przechowywac w lodówce.
Zrobiłam troszkę inaczej: użyłam świeżych papryczek, dodałam jeszcze łyżeczkę kuminu i więcej czosnku.Pastę robiłam z połowy podanych składników, jednak przypraw dodałam jak w przepisie , po łyżeczce.
Harissa wyszła mi troche rzadka, bo sie zagapiłam i dolałam za dużo wody, ale mąż i tak już skonsumował cały słoiczek

