Herbata po hindusku *

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
0
0
Ten przepis nie jest ani wysoko ani niskoprocentowy. Jest zeroprocentowy <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Słynny indian chai, czyli czarna herbata z egzotycznymi przyprawami i mlekiem.
liczba porcji: 1 l herbaty

1 l wody źródlanej
1 laska cynamonu
3 goździki
3 ziarenka kardamonu rozgniecione
4 łyżeczki dobrej czarnej herbaty
mleko skondensowane niesłodzone i miód do smaku

Zagotowujemy wodę z przyprawami, gotujemy 2 min, zostawiamy jeszcze na 5 min do nabrania aromatu. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, na wrzątek wsypujemy herbatę. Zdejmujemy z ognia, parzymy 3 min. Wlewamy przez sitko do ogrzanego dzbanka od herbaty. Podajemy z mlekiem skondensowanym. Dosladzamy miodem lub jeśli ktoś woli cukrem.

dodatkowe informacje:W klasycznym indian chai dodaje się jeszcze do przypraw ziarna pieprzu i liść laurowy. Jest też wersja ze szczyptą szafranu. Kto lubi pikantną nutę w herbacie moze spróbować dołożyć i te składniki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: