- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
świeże liście jeżyn ,malin,poziomek w proporcji
2 części liści jężyn
1 część liści malin
1 część liści poziomek
umyć,osuszyć ,pokroić i ugnieść w szklanym lub porcelanowym słoiku .SŁÓJ zamknąć i pozostawić do przefermentowania(dobrze jest liście czymś obciążyć) na kilka dni.Od czasu do czasu dokładnie przemieszać
liście.
Mieszanka jest przefermentowana, gdy wszystkie liście utracą zielony kolor,wtedy wyjąć ,rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i wysuszyć.Przechowywać szczelnie zamknięte
Parzyć jak herbatę
-ja umyte ,osuszone liście ,zawinełam w gazę ,położyłam na szklaną tackę ,nakryłam tacką drewnianą i obciążyłam
2 części liści jężyn
1 część liści malin
1 część liści poziomek
umyć,osuszyć ,pokroić i ugnieść w szklanym lub porcelanowym słoiku .SŁÓJ zamknąć i pozostawić do przefermentowania(dobrze jest liście czymś obciążyć) na kilka dni.Od czasu do czasu dokładnie przemieszać
liście.
Mieszanka jest przefermentowana, gdy wszystkie liście utracą zielony kolor,wtedy wyjąć ,rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i wysuszyć.Przechowywać szczelnie zamknięte
Parzyć jak herbatę
-ja umyte ,osuszone liście ,zawinełam w gazę ,położyłam na szklaną tackę ,nakryłam tacką drewnianą i obciążyłam
Ostatnią edycję dokonał moderator: