Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Hiram skandynawski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 535282" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Hiram skandynawski</strong></p><p>czyli konfitura z rabarbaru z imbirem</p><p></p><p>Źródło przepisu -&quot; <strong>Przetwory domowe</strong> <strong>czyli spiżarnia babci Teodory&quot;</strong> pod redakcją Jana Rogali</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg rabarbaru</p><p>1 kg cukru</p><p>3 łyżki imbiru</p><p>skórka z 1 cytryny</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.</p><p>Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. </p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. </p><p>Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku.</p><p>Na razie konfiturka się gotuje i pachnie przy tym oszałamiająco...</p><p>[ATTACH=full]14003[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 535282, member: 1024"] [B]Hiram skandynawski[/B] czyli konfitura z rabarbaru z imbirem Źródło przepisu -" [B]Przetwory domowe[/B] [B]czyli spiżarnia babci Teodory"[/B] pod redakcją Jana Rogali [B]Składniki:[/B] 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki imbiru skórka z 1 cytryny [B]Wykonanie:[/B] Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem. Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć. [B]Moje uwagi:[/B] Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura. Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku. Na razie konfiturka się gotuje i pachnie przy tym oszałamiająco... [ATTACH=full]14003[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Hiram skandynawski
Top
Bottom