- Lis 28, 2005
- 33,632
- 5,906
- 113
Hiram skandynawski
czyli konfitura z rabarbaru z imbirem
Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 kg rabarbaru
1 kg cukru
3 łyżki imbiru
skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć.
Moje uwagi:
Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura.
Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku.
Na razie konfiturka się gotuje i pachnie przy tym oszałamiająco...
czyli konfitura z rabarbaru z imbirem
Źródło przepisu -" Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory" pod redakcją Jana Rogali
Składniki:
1 kg rabarbaru
1 kg cukru
3 łyżki imbiru
skórka z 1 cytryny
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.
Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć.
Moje uwagi:
Ze względu na proporcje rabarbaru i cukru, dla mnie to nie marmolada, ale konfitura.
Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. W ilości do smaku.
Na razie konfiturka się gotuje i pachnie przy tym oszałamiająco...
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: