- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Moje kolejne danie festiwalowe. Bardzo smaczna wersja tortilla de patatas, tym razem ze slodkich ziemniakow. Chorizo mozna pominac lub zastapic serem i odpowiednio zmodyfikowac przepis. niezlym pomyslem byloby dodanie haloumi, osobno moze podsmazone/pieczone.
oliwa z oliwek lub tluszcz kokosowy
1/4 hiszpanskiej cebuli, lub 1 zwykla, posiekana
4 zabki czosnku
chorizo
800g slodkich ziemniakow, obranych i pokrojonych w plastry
200g mlodych lisci szpinaku
8 duzych jajek
sol pieprz
harissa lub inne przyprawy
czarne oliwki, pokrojone na plasterki
opcjonalnie:
kumin w ziarnach
wedzona papryka
Na sporej zeliwnej patelni rozgrzalam oliwe z oliwek i podsmazylam kumin, gdy zapachnial wrzucilam cebulke, gdy zmiekla odrobine dodalam zmiazdzony czosnek. Nastepnie dodalam w kostke pokrojone chorizo (dalam pol petka picante i pol dulce), smazylam az puscilo tluszcz, wtedy dodalam ziemniaki, przemieszalam i przykrylam pokrywka. Dusilam na malym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiekly dodalam szpinak, wymieszalam i znow poddusilam pod przykryciem. Doprawilam do smaku.
W sporym naczyniu roztrzepalam jajka, przyprawilam je sola i pieprzem, dodalam lyzke harissy i wedzona papryke. Do jajecznej mikstury dodalam zawartosc patelni i szybko przemieszalam. Mase wylozylam z powrotem na patelnie (jest gesta), ktora ustawilam na srednim ogniu. Gdy calosc spiekala sie od spodu, na wierzchu ulozylam krazki czarnych oliwek. Zakrylam patelnie i podpieklam kilka minut, sprawdzajac spod.
Rozgrzalam grill. Gdy spod byl juz brazowy, zdjelam z ognia i wstawilam pod goracy grill na 5 minut. Wierzch tortilli ma byc apetycznie podpieczony. Wyjelam z pieca i przykrylam duzym talerzem do serwowania, odwrocilam patelnie do gory dnem, tortilla powinna bez problemu wyskoczyc z niej na talerz.
Moja patelnia jest w calosci zeliwna i bez problemu moge umieszczac ja w piecu lub pod grilem. Gdybyscie mieli z plastikowa raczka, wystarczy szczelnie ja owinac folia aluminiowa kilka razy.

oliwa z oliwek lub tluszcz kokosowy
1/4 hiszpanskiej cebuli, lub 1 zwykla, posiekana
4 zabki czosnku
chorizo
800g slodkich ziemniakow, obranych i pokrojonych w plastry
200g mlodych lisci szpinaku
8 duzych jajek
sol pieprz
harissa lub inne przyprawy
czarne oliwki, pokrojone na plasterki
opcjonalnie:
kumin w ziarnach
wedzona papryka
Na sporej zeliwnej patelni rozgrzalam oliwe z oliwek i podsmazylam kumin, gdy zapachnial wrzucilam cebulke, gdy zmiekla odrobine dodalam zmiazdzony czosnek. Nastepnie dodalam w kostke pokrojone chorizo (dalam pol petka picante i pol dulce), smazylam az puscilo tluszcz, wtedy dodalam ziemniaki, przemieszalam i przykrylam pokrywka. Dusilam na malym ogniu ok 20 min. Gdy ziemniaki zmiekly dodalam szpinak, wymieszalam i znow poddusilam pod przykryciem. Doprawilam do smaku.
W sporym naczyniu roztrzepalam jajka, przyprawilam je sola i pieprzem, dodalam lyzke harissy i wedzona papryke. Do jajecznej mikstury dodalam zawartosc patelni i szybko przemieszalam. Mase wylozylam z powrotem na patelnie (jest gesta), ktora ustawilam na srednim ogniu. Gdy calosc spiekala sie od spodu, na wierzchu ulozylam krazki czarnych oliwek. Zakrylam patelnie i podpieklam kilka minut, sprawdzajac spod.
Rozgrzalam grill. Gdy spod byl juz brazowy, zdjelam z ognia i wstawilam pod goracy grill na 5 minut. Wierzch tortilli ma byc apetycznie podpieczony. Wyjelam z pieca i przykrylam duzym talerzem do serwowania, odwrocilam patelnie do gory dnem, tortilla powinna bez problemu wyskoczyc z niej na talerz.
Moja patelnia jest w calosci zeliwna i bez problemu moge umieszczac ja w piecu lub pod grilem. Gdybyscie mieli z plastikowa raczka, wystarczy szczelnie ja owinac folia aluminiowa kilka razy.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: