Hiszpańska zupa z soczewicą.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
11,116
2,899
113
Nazwałam tą zupę hiszpańską, bo jadłam ją u siostry w Hiszpanii. Zupa jest bardzo syta i można śmiało powiedzieć, że jest to obiad jednogarnkowy
icon_mrgreen.gif


Ilość składników dobieramy wg własnych upodobań i wielkości garnka w którym będziemy ją gotować.

składniki:

marchew, pietruszka, seler, cebula, por, papryka, chorizo, soczewica zielona i czerwona, ziele i liść laurowy.
Wszystkie warzywa pokroić dość grubo, dodać soczewicę (na duży garnek daję obie po 1 szkl), chorizo, zalać wodą, zagotować, dodać liście,
ziele i od chwili zagotowania, gotować dokładnie 1 godź. Doprawić czym kto lubi, u mnie klasycznie, sól, pieprz i maga.

Ja niestety, u nas chorizo nie dostanę, więc zastępuję je kiełbasą podwawelską lub śląską.
Zupę tą można ugotować na udkach, albo dolać rosołu.
Generalnie chodzi o to by zupa była gęsta od warzyw i zagęszczona soczewicą.

zupa1.JPGzupa2.JPGzupa_3.JPG
 

Załączniki

  • zupa1.JPG
    zupa1.JPG
    68.2 KB · Wyświetleń: 115
  • zupa2.JPG
    zupa2.JPG
    70.7 KB · Wyświetleń: 112
  • zupa_3.JPG
    zupa_3.JPG
    63.8 KB · Wyświetleń: 108
  • Like
Reakcje: ObłokMagellana

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,087
573
113
Bardzo smaczna zupa. Robilam z chorizo pokrojonym w plasterki, ktore lekko obsmazylam z cebula. Warzyw wzielam mniej wiecej tyle ile jest na Twoim zdjeciu. Nastepnym razem dam tylko czerwona soczewice, bo bardziej ja lubie.
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,087
573
113
Malo, a efekt swietny.
Teraz jedlismy drugi raz. Robie tak, zeby na dwa dni starczalo, ale roznie to bywa, bo maz zupy uwielbia i kazda ilosc zjada
icon_smile.gif

Tym razem zrobilam tylko z soczewica czerwona i rzeczywiscie bardziej mi smakowalo. Z przypraw sypnelam czubryce czerwona i harisse i zupka byla przednia.
Ja nie bardzo lubie seler, por i pietruszke gotowane, a w tym zestawieniu z apetytem zjadam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
29,143
3,301
113
W Hiszpanii ta zupa nosi nazwę Olla podrida (dosłownie: zgniły garnek). U mnie była niedawno, z czerwoną soczewicą, cieciorką z puszki i chorizo biedronkowym. Nie było wybitne, ale zupie posłużyło. To świetny patent na syty zimowy obiad w jednym garnku.
Ma jeszcze tę zalete, że mozna ja komponować ze wszystkiego, co ma się w lodówce.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,087
573
113
U mnie ta zupa gości na stole regularnie. Zawsze z chorizo. Jest świetna na szybki i syty obiad. Z powodu tej zupy zawsze mam w lodówce chorizo. Jak muszę szybko obiad zrobić, a nie mam czasu lub ochoty na długie gotowanie, to wybieram właśnie zupę hiszpańską
icon_smile.gif
Jemy dwa dni.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Ladnie wyglada, ale u mnie chorizo glownie... surowe.
Zapamietam ja na przyszlosc, tymczasem bedzie hurtowa ilosc chili.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,792
4,237
113
Buka @ 3 Jan 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1629318Ma jeszcze tę zalete, że mozna ja komponować ze wszystkiego, co ma się w lodówce.
Ja zrobiłam z chorizo, kilku marchewek, batata, selera naciowego, cebuli, pora, cukinii, dwóch czerwonych papryk, żółtej soczewicy i bulionu z kurczaka.
Gotowałam krócej, niż w przepisie i nieco inaczej - najpierw podsmażyłam chorizo, potem dodałam do niego marchewki, pora i cebulę, potem resztę warzyw, soczewicę i bulion. Wyszła bardzo dobra.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,116
1,731
113
W niedużym odstępie wczoraj robiłam ją po raz drugi - były marchewki , seler, pietruszka, czerwone papryki, por, czosnek, czerwona soczewica, kawałek kalafiora, ziemnia, nie miałam chorizo i użyłam podwędzonej kiełbasy, nam
lecker.gif
.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,861
5,269
113
Moja dzisiejsza
icon_smile.gif


zupa_hiszpa_ska.jpg

Z przypraw dałam sól, pieprz, trochę ostrej papryki, kumin, dodałam też dwa ząbki czosnku. Warzywa te, co w przepisie, tylko seler naciowy zamiast korzeniowego, bo akurat zalegał mi w lodówce, dorzuciłam też kawałek cukinii, który prosił o utylizację. Soczewicę tylko czerwoną miałam. Wyszła bardzo dobra, pikantna, bo i chorizo pikantne, ale taką lubię
icon_smile.gif

I robiłam tak, jak Joanna, najpierw podsmażyłam warzywa i kiełbasę, a potem zalałam rosołem.

Edit: dzisiaj jest jeszcze lepsza
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • zupa_hiszpa_ska.jpg
    zupa_hiszpa_ska.jpg
    153.6 KB · Wyświetleń: 51
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,116
1,731
113
Dzisiaj gotowałam, bez chorizo bo nie miałam, dałam wędzoną kiełbasę, oprócz warzyw z przepisu dołożyłam dynię ale chyba przedobrzyłam z ilością.