Homity pie czyli tarta z ziemniakami, serem i cebulą

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Przepis z książki: The art of the tart




Ciasto:
180 g mąki pszennej białej lub razowej
90 g masła
żółtko

z tych składników szybko zagnieść ciasto, zwinąć w folię i schładzać w lodówce przez minimum godzinę.

Farsz:
325 g ziemniaków - ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
30 g masła
4 łyżki mleka lub śmietany
sól i pieprz do smaku
2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry
450 g cebuli drobno posiekanej
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki natki pietruszki (lub natki, szczypiorku i tymianku)
120 g sera cheddar (ja wymieszałam go z niebieskim rokpolem) startego na tarce

Piekarnik nagrzac do temp. 220 st C.
Formę o średnicy 30 cm wyłożyć ciastem, przykryć papierem do pieczenia i podpiec 15 minut. Zdjąć papier i podpiekać jeszcze 5 minut.

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać czosnek. Ziemniaki wymieszać z masłem i śmietaną. Dodać do ziemniaków. Dodać zioła, przyprawy i połowę sera.
Wystudzić.

Podpieczone ciasto wuyjąć z piekarnika, wypełnić farszem, posypać pozostałym serem. Na wierzchu ułożyć pomidory. Piec 20 minut.
Przed podaniem ostudzić do temperatury pokojowej lub jeść na zimno, bo wtedy tarta się lepiej kroi.


Smacznego
__________
liska
 

worldsapart

Member
Kwi 29, 2008
36
0
0
moja tarta siedzi wlasnie w piekarniku. zrobiona w ekspresowym tempie, mam nadzieje, ze nawet na cieplo(zaraz przychodza goscie, wiec nie da rady poczekac az ostygnie) bedzie przepyszna:) dziekuje Lisko za przepis!
 

michu:)

Member
Wrz 20, 2008
7
0
0
homity_pie.jpg


Fajny przepis. Rispekt
anbetung.gif

Nie było fotki, więc uznałem że należałoby dodać ;).
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,223
1,293
113
Robiłam ją w tygodniu ziemniaczanym i tam dawałam zdjęcia.

post_956_1219294032.jpg

post_956_1219294042.jpg

Ja jednak wolę ją na ciepło.
 

Załączniki

  • post_956_1219294032.jpg
    post_956_1219294032.jpg
    51.4 KB · Wyświetleń: 1
  • post_956_1219294042.jpg
    post_956_1219294042.jpg
    54 KB · Wyświetleń: 1