Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Humus czyli pasta z ciecierzycy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 434606" data-attributes="member: 2980"><p>Znalazlam w necie przepisy na wykonanie pasty Tahini domowym sposobem.</p><p>Tu wklejam:</p><p></p><p>&quot;Tahini to pasta ze zmielonych ziaren sezamu, uzywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu, powszechnie dostepna, ale I TU UWAGA - bez problemu mozna ja zrobic w domu. Wyprobuj domowy przepis na tahini. Zastrzegam, ze nie probowalam - kupuje gotowe, ale moze kiedys...</p><p>Skladniki</p><p>2 lyzki ziaren sezamu</p><p>1/2 lyzeczki oleju sezamowego</p><p>1/4 lyzeczki soli</p><p>1/4 szklanki letniej wody</p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>W blenderze utrzej ziarna sezamu . Dodaj olej sezamowy, sol i ucirajac wlewaj powoli wode. Mieszaj do uzyskania jak najgladszej pasty.</p><p></p><p>Z proporcji tej uzyskasz 1/2 szkl tahini</p><p>Uwaga: Ziarna sezamu szybko traca swiezosc. Jelczeja ( tu brak polskich znakow, ale licze na Wasza inteligencje i wyobraznie) Upewnij sie, ze uzywasz swizych. Po otwarciu opakowanie - uzyj jak najpredzej przechowywujac w ciemnych pomieszczeniu, najlepiej zamkniete w pudelku bez dostepu powietrza.</p><p></p><p></p><p>Kolejny przepis:</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 4 szklanki sezamu</p><p>- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego</p><p></p><p>Sezam wysypujemy na aluminiową brytwankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 10 minut, dopóki nie poczujemy aromatu podobnego do chałwy (nie wolno dopuścić aby sezam zbrązowiał). Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż sezam ostygnie, po czym miksujemy go z 1/2 szklanki oleju słonecznikowego.</p><p>Po osiągnięciu konsystencji pasty przelewamy tahini do słoika. Można przechowywać go w ten sposób kilka miesięcy w lodowce.</p><p></p><p>Zrobiłam tahini wg. tego przepisu i jako radę dopisuję, że trzeba dać nieco więcej oleju niż w przepisie podano. A jeżeli nie przypali się sezamu, tehini jest wyśmienite&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 434606, member: 2980"] Znalazlam w necie przepisy na wykonanie pasty Tahini domowym sposobem. Tu wklejam: "Tahini to pasta ze zmielonych ziaren sezamu, uzywana w kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu, powszechnie dostepna, ale I TU UWAGA - bez problemu mozna ja zrobic w domu. Wyprobuj domowy przepis na tahini. Zastrzegam, ze nie probowalam - kupuje gotowe, ale moze kiedys... Skladniki 2 lyzki ziaren sezamu 1/2 lyzeczki oleju sezamowego 1/4 lyzeczki soli 1/4 szklanki letniej wody Wykonanie: W blenderze utrzej ziarna sezamu . Dodaj olej sezamowy, sol i ucirajac wlewaj powoli wode. Mieszaj do uzyskania jak najgladszej pasty. Z proporcji tej uzyskasz 1/2 szkl tahini Uwaga: Ziarna sezamu szybko traca swiezosc. Jelczeja ( tu brak polskich znakow, ale licze na Wasza inteligencje i wyobraznie) Upewnij sie, ze uzywasz swizych. Po otwarciu opakowanie - uzyj jak najpredzej przechowywujac w ciemnych pomieszczeniu, najlepiej zamkniete w pudelku bez dostepu powietrza. Kolejny przepis: Składniki: - 4 szklanki sezamu - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sezam wysypujemy na aluminiową brytwankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 10 minut, dopóki nie poczujemy aromatu podobnego do chałwy (nie wolno dopuścić aby sezam zbrązowiał). Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż sezam ostygnie, po czym miksujemy go z 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Po osiągnięciu konsystencji pasty przelewamy tahini do słoika. Można przechowywać go w ten sposób kilka miesięcy w lodowce. Zrobiłam tahini wg. tego przepisu i jako radę dopisuję, że trzeba dać nieco więcej oleju niż w przepisie podano. A jeżeli nie przypali się sezamu, tehini jest wyśmienite" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Humus czyli pasta z ciecierzycy
Top
Bottom