- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
altrenatywa dla codziennych obiadowych ziemniakow- robi sie szybciej i smakuje super!!
mniam...
ponoc jest to street-food sprzedawany w Nowym Orleanie i czesto laczony ze smazona ryba... nie bylam, nie sprawdzilam
przepis pochodzi z ksiazki "Street food", Clare Ferguson
Skladniki:
90 g kukurydzy (moze byc z puszki)
75 g maki
250 g maki kukurydzianej lub polenty
2 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki papryki
1 lyzeczka soli
1 jajko
250 g maslanki lub jogurtu naturalnego
olej do glebokiego smazenia
skladniki suche i kukurydze mieszamy, jajko mieszamy z maslanka/jogurtem dodajemy do suchej mieszanki, wszystko razem krotko wyrabiamy. Formujemy lyzka kulki i smazymy w glebokim oleju.
Podawac z jakims pikantnym sosem (u mnie byl pomidorowo- paprykowy)
p.s. w orginalnym przepisie miesza sie jeszcze drobno posiekana cebule- ja nie lubie

ponoc jest to street-food sprzedawany w Nowym Orleanie i czesto laczony ze smazona ryba... nie bylam, nie sprawdzilam

przepis pochodzi z ksiazki "Street food", Clare Ferguson
Skladniki:
90 g kukurydzy (moze byc z puszki)
75 g maki
250 g maki kukurydzianej lub polenty
2 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki papryki
1 lyzeczka soli
1 jajko
250 g maslanki lub jogurtu naturalnego
olej do glebokiego smazenia
skladniki suche i kukurydze mieszamy, jajko mieszamy z maslanka/jogurtem dodajemy do suchej mieszanki, wszystko razem krotko wyrabiamy. Formujemy lyzka kulki i smazymy w glebokim oleju.
Podawac z jakims pikantnym sosem (u mnie byl pomidorowo- paprykowy)
p.s. w orginalnym przepisie miesza sie jeszcze drobno posiekana cebule- ja nie lubie

Ostatnią edycję dokonał moderator: