Imam bajaldy

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Imam bajaldy

b1c08c09_26108598.jpg

2 kg opokrojonej w talarki cebuli
3 kg pomidorow
5 kg papryki
4,5 kg baklazanow
2 glowki czosnku
3 ostre papryczki
bardzo duzy peczek pietruszki (to znaczy, ze ledwo mozna scisnac w garsci)
sol
oliwa
cukier

Papryke posmarowac oliwa i upiec w piekarniku do miekkosci. Goraca polozyc do torebki foliowej i szczelnie zawiazac, odlozyc na chwile)
z baklazanow zdjac skorke paskami, przekroic na polowe wzdluz, obsamrowac oliwa i upiec w piekarniku. Cebule dobrze obsmazyc. Pomidory, czosnek i ostra papryke przekrecic przez maszynke, dodac do cebuli. Dodac 1 st. lyzke cukru, 2 kopiaste st. lyzki soli. Niech sobie wszystko po troszechku pyrka. Papryke oczyscic ze skory i z nasion. w calosci polozyc do masy pomidorowo-cebulowej. Ostroznie dodac baklazany i posiekana pietruszke. Niech chwile sie przegotuje, skosztowac czy wystarczy soli - jesli nie, to dodac
icon_smile.gif
Wykladac do goracych sloikow.
.