Ekstrawaganckie dla europejskiego podniebienia, ale zaskakująco harmonijne połączenie smaków. Warzyw i aromatów w tej zupie na pewno nie brakuje.
1,5 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w kostkę
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili (można dać mniej)
200g pomarańczowej soczewicy
3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 główki małej białej kapusty drobno poszatkowanej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczonego w 1 l wody
3 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndy (tamarind paste)-opcjonalnie
natka kolendry drobno posiekana (lub pietruszka)
kilka listków mięty do dekoracji
sól do smaku
W dużym garnku smażymy na oliwie cebulę. Wsypujemy przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 min, dodajemy przepłukaną soczewicę, a następnie ziemniaki, kapustę i kokos. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw ( 10-15 min), na koniec dodajemy pomidory i pastę z tamaryndy. Gotujemy 1 min. Podajemy posypane natką kolendry i listkami mięty.
dodatkowe informacje
Gęsta, sycąca i aromatyczna potrawa, u mnie w domu służy za cały obiad. Świetna z indyjskim naan, ale może być też z chlebkiem pita. Nie obawiajcie się kokosu, on nie dodaje słodyczy zupie, a tylko ciekawego aromatu, dobrze się komponującego z resztą składników.

1,5 łyżki oliwy
2 cebule pokrojone w kostkę
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili (można dać mniej)
200g pomarańczowej soczewicy
3 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
1/2 główki małej białej kapusty drobno poszatkowanej
2 łyżki wiórków kokosowych
1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczonego w 1 l wody
3 pomidory pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki pasty z tamaryndy (tamarind paste)-opcjonalnie
natka kolendry drobno posiekana (lub pietruszka)
kilka listków mięty do dekoracji
sól do smaku
W dużym garnku smażymy na oliwie cebulę. Wsypujemy przyprawy. Mieszamy i smażymy 1 min, dodajemy przepłukaną soczewicę, a następnie ziemniaki, kapustę i kokos. Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw ( 10-15 min), na koniec dodajemy pomidory i pastę z tamaryndy. Gotujemy 1 min. Podajemy posypane natką kolendry i listkami mięty.
dodatkowe informacje
Gęsta, sycąca i aromatyczna potrawa, u mnie w domu służy za cały obiad. Świetna z indyjskim naan, ale może być też z chlebkiem pita. Nie obawiajcie się kokosu, on nie dodaje słodyczy zupie, a tylko ciekawego aromatu, dobrze się komponującego z resztą składników.