indyjskie chlebki - chapati*

Sty 10, 2010
61
0
0
Chapati dla 2-3 osób:

160 g mąki atta
szczypta soli (niekoniecznie, w Indiach często nie dają)
1/2 łyżki ghee
80-90 ml wody

Najpierw mąkę mieszam z solą i ghi dodaje wodę, zagniatam i formuję kulki wielkości orzecha, przykrywam by nie obeschy, każdą obtaczam mąką i wałkuję na cienki palcuszek i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Obracam jak sie lekko zrumieni na spodzie (są 2 szkoły, jedni obracaja po jakichś 10-15 sekunadach i potem znów by się zrumieniły). Na koniec można wziąść szczypcami i położyć na palniku (na ogniu) - jest szansa, że napęcznieją (trochę jak pity). Gotowe wkładam do żaroodpornego naczynia, smaruję nieco po wierzchu ghee i trzymam pod folią aluminiową w ciepłym piekarniku aż pozostałe będą gotowe.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy