Indyk ala kaczka

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dziękuję Ci za ten link. A żeby nie było, że zaśmiecamy nie ten wątek, co trzeba, dzisiaj zrobię jednak tego indyka (z małego kawałka) z uzupełnieniami Elki.

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Zrobiłam indyka wg przepisu w pierwszym poście i bardzo mi smakował. Uda pozbawiałam kości i zwinęłam w roladki. Piekłam 2 godziny i nie było to za dużo, bo przy krojeniu kawałki się nie rozpadały. Po ostygnięciu miałam pyszną wędlinę do kanapek. nie tylko pyszna, ale również efektowną, bo w roladkach było wyraźnie widać zwiniętą w nich pietruszkę z jabłkami i pieprzem.
Dziękuję za przepis.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jak mówiłam, tak zrobiłam. Udziec indyczy pozbawiłam kości, skórę zostawiłam. Udziec nie był zbyt duży, a skóra niezbyt tłusta. Trzymałam się ściśle przepisu, uwzględniając wszystkie dodatki od Elki, czyli miód, brandy i cytrynę. Na obiad wpadł mój syn i na pytanie, czy smakuje mu ta kaczka z indyka, odpowiedział szczerze, że mięso wyszło doskonałe, ale żebym nie dorabiała teorii do tego dania. Po prostu kaczkę upieczemy następnym razem.
Ja też chwalę sobie to danie, ale bez konkurencji z kaczką.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Moim zdaniem określenie "a la kaczka" w tym przepisie odnosi się do użycia przypraw i dodatków, jakich zwykle używa się przy pieczeniu kaczki, a nie podobieństwa upieczonego indyka do kaczki.
Mnie smakowało.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie mam ochoty niczego komentować. To jest doskonały przepis, godny powtórek.
lecker.gif
Pozdrowienia dla autorki.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,926
6,344
113
Seniorko, ale ja nie oczekiwałam Twojego komentarza.
icon_smile.gif

Odniosłam się wyłącznie do nazwy dania i wpisałam moje refleksje z nią związane, bez związku z Twoją wypowiedzią.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mam zamówienie na tego indyka. Jeśli jutro będzie ładna pogoda, to przespaceruję się do pobliskiego supermarketu, a mam w pobliżu aż trzy, i kupię mięso. Zainspirowała mnie do tego moja kuzynka Olga (czasem wymieniamy się przepisami). Jak się uda tym razem, zdam sprawozdanie. Tylko głowię się nad surówką albo jarzynką. Na razie jestem w fazie "przymiarek".

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy