- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16


Indyk w maladze Alll
Składniki
1 kg udźca indyka
1 ½ łyżeczki soli
Szczypta papryki
1 łyżka suszonego estragonu
4 kulki jałowca
1 łyżka sosu czosnkowego z miodem
Marynata
200 ml oliwy
40 ml octu balsamicznego
200 ml bulionu drobiowego
Mus z wątróbki
20 dag wątróbki z kurczaka
1 średnia cebula
25 gram klarowanego masła
25 gram bułki pokrojonej w kostki
25 ml śmietanki kremówki
Sól, pieprz
1 łyżeczka żelatyny
100 ml wina malaga
Duża szczypta przyprawy
korzennej do grzańca
20 gram rodzynek
2 łyżeczki żelatyny
Dekoracja
Połówki plastrów ananasa
zielona pietruszka
ogórek zielony
majonez
duże rodzynki ( z malagi )
Wykonanie:
Z sosu czosnkowego, soli, estragonu, jałowca, papryki zrobić pastę i natrzeć nią udziec indyczy.
Olej i ocet balsamiczny zmiksować. Zalać mięso, marynować od 12 do 24 godzin.
Po upływie tego czasu
, dolać zimny bulion, gotować 1 godzinę. Zostawić w wywarze do wystygnięcia.
Schłodzić w lodówce. Kroić w cienkie plastry.
Mus z wątróbek
Wątróbkę lekko obsmażyć na maśle, dodać cebulę, bułkę chwilę dusić. Zmiksować, dodać ubitą śmietankę, przyprawić. Wymieszać z wcześniej namoczoną żelatyną. Wyciskać szprycką na pokrojone plastry udźca.
Malaga
Wino podgrzać, dodać przyprawę, rodzynki, namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Studzić do uzyskania konsystencji gęstego lakieru.
Dekorować.