- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Indyk w pikantnym cieście maślankowym
500 g indyka
na marynatę:
1,5 szklanki maślanki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
na ‘panierkę’:
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (ja biorę przyprawę włoską)
Mięso kroję w miarę równej grubości paski.
Przygotowuję marynatę: maślankę mieszam dokładnie z przyprawami. Tak przygotowaną marynatą zalewam pokrojone mięso, poczym całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam do lodówki na minimum 30 minut (gdy mam mało czasu). Najlepiej jednak, gdy marynuje się co najmniej kilka godzin lub przez noc.
Gdy mięso jest już gotowe do smażenia, mieszam dokładnie mąkę z przyprawami i w tak przygotowanej mieszance panieruję mięso wyjmowane bezpośrednio z marynaty. Mokre od maślanki mięso obklei się mąką, tworząc skorupkę ciasta wokół indyka. Obtoczone w mące kawałki przekładam na suchy talerz, gdzie czekają na dalszy etap
Smażę na głębokim tłuszczu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładam na kratkę-ruszt, żeby odciekły i nie straciły chrupkości przed podaniem.
Podaję jako danie obiadowe (np. z ziemniakami, frytkami, ryżem oraz z jarzynką albo samo mięso z surówką).
Można też podać jako przekąskę na ciepło z dipem lub pikantnym sosem i wówczas nie wymaga dodatków. Idealny do podjadania, bo mięso jest delikatne, chrupiące i pikantne, dokładnie takie jak lubię
Polecam, bo to proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie w najczystszej postaci…
Smacznego
PS Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=N8YUwZtWp74

500 g indyka
na marynatę:
1,5 szklanki maślanki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
na ‘panierkę’:
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (ja biorę przyprawę włoską)
Mięso kroję w miarę równej grubości paski.
Przygotowuję marynatę: maślankę mieszam dokładnie z przyprawami. Tak przygotowaną marynatą zalewam pokrojone mięso, poczym całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam do lodówki na minimum 30 minut (gdy mam mało czasu). Najlepiej jednak, gdy marynuje się co najmniej kilka godzin lub przez noc.
Gdy mięso jest już gotowe do smażenia, mieszam dokładnie mąkę z przyprawami i w tak przygotowanej mieszance panieruję mięso wyjmowane bezpośrednio z marynaty. Mokre od maślanki mięso obklei się mąką, tworząc skorupkę ciasta wokół indyka. Obtoczone w mące kawałki przekładam na suchy talerz, gdzie czekają na dalszy etap
Smażę na głębokim tłuszczu po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przekładam na kratkę-ruszt, żeby odciekły i nie straciły chrupkości przed podaniem.
Podaję jako danie obiadowe (np. z ziemniakami, frytkami, ryżem oraz z jarzynką albo samo mięso z surówką).
Można też podać jako przekąskę na ciepło z dipem lub pikantnym sosem i wówczas nie wymaga dodatków. Idealny do podjadania, bo mięso jest delikatne, chrupiące i pikantne, dokładnie takie jak lubię

Polecam, bo to proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie w najczystszej postaci…
Smacznego
PS Przepis pochodzi z https://www.youtube.com/watch?v=N8YUwZtWp74