- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
inspiracja: Home Baking, ale przepis zmodyfikowany przeze mnie
3/4 szkl* zakwasu żytniego
1 łyżeczka suszonych drożdży dr oetkera
1 szkl wody
2 szkl mąki (mieszam różne, najczęściej 1 szkl mąki pszennej krupczatki i szklanka pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej pszennej)
3/4 szkl semoliny z pszenicy durum
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
pół szklanki oliwek
1/4 szkl suszonych pomidorów, drobno posiekanych
do smarowania i posypania: jajko wymieszane z łyżką śmietany i gruboziarnista sól
Wszystkie składniki (oprócz oliwek i pomidorów) mieszam mikserem lub w maszynie do chleba. Na koniec dodaję oliwki i suszone pomidory, wylewam lub wykładam (ciasto powinno mieć średniopłynną konsystencję) na papier do pieczenia i zostawiam do wyrośnięcia na 40-60 minut. Następnie smaruję jajkiem i posypuję gruboziarnistą solą.
W tym czasie piekarnik z kamieniem nagrzewam do temperatury 220 st C.
Wyrośnięte ciasto wraz z papierem kładę na rozgrzany kamień, na spód piekarnika wlewam pół szklanki wody i piekę ok. 40 minut.
Konsystencję ciasta można sobie regulować poprzez dodanie mąki lub dolanie wody. Ja lubię, kiedy ten chleb przypomina placek, bo bardzo smakuje mi jego skórka, więc moja konsystencja jest raczej rzadka (choć bez przesady).
Ten przepis sporo odbiega od oryginału, ale tyle razy go robiłam, że ta wersja jest moją ulubioną.
Smacznego,
Liska
* szklanka o pojemności 200 ml

3/4 szkl* zakwasu żytniego
1 łyżeczka suszonych drożdży dr oetkera
1 szkl wody
2 szkl mąki (mieszam różne, najczęściej 1 szkl mąki pszennej krupczatki i szklanka pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej pszennej)
3/4 szkl semoliny z pszenicy durum
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
pół szklanki oliwek
1/4 szkl suszonych pomidorów, drobno posiekanych
do smarowania i posypania: jajko wymieszane z łyżką śmietany i gruboziarnista sól
Wszystkie składniki (oprócz oliwek i pomidorów) mieszam mikserem lub w maszynie do chleba. Na koniec dodaję oliwki i suszone pomidory, wylewam lub wykładam (ciasto powinno mieć średniopłynną konsystencję) na papier do pieczenia i zostawiam do wyrośnięcia na 40-60 minut. Następnie smaruję jajkiem i posypuję gruboziarnistą solą.
W tym czasie piekarnik z kamieniem nagrzewam do temperatury 220 st C.
Wyrośnięte ciasto wraz z papierem kładę na rozgrzany kamień, na spód piekarnika wlewam pół szklanki wody i piekę ok. 40 minut.
Konsystencję ciasta można sobie regulować poprzez dodanie mąki lub dolanie wody. Ja lubię, kiedy ten chleb przypomina placek, bo bardzo smakuje mi jego skórka, więc moja konsystencja jest raczej rzadka (choć bez przesady).
Ten przepis sporo odbiega od oryginału, ale tyle razy go robiłam, że ta wersja jest moją ulubioną.
Smacznego,
Liska
* szklanka o pojemności 200 ml