Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Intensywnie jagodowy sernik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 872754" data-attributes="member: 4258"><p><strong>Sernik z jagodami i białą czekoladą</strong></p><p><strong></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]43403[/ATTACH]</p><p></p><p>Już od dawna zakochana jestem w sernikach z dodatkiem białej czekolady. I ciągle coś przy nich zmieniam czy dodaję. Za każdym razem wychodzi prawie inny serniczek. Ten przerósł moje wszelkie oczekiwania, choc nic tego nie zapowiadało. A robiłam go z myślą o <strong>Caritce</strong></p><p>Do wykonania serniczka potrzebna jest tortownica o średnicy 20cm, szczelnie owinięta lub wyłożona (ja wykładam folią wewnątrz tortownicy) folią aluminiową</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong></strong></p><p><em><strong>Spód:</strong></em></p><p></p><p>* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone</p><p>* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)</p><p></p><p>Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut</p><p></p><p><em><strong>Masa serowo-jagodowa:</strong></em></p><p><em><strong></strong></em></p><p>* 700 g sera śmietankowego</p><p>* 3 jajka</p><p>* 200 g białej czekolady</p><p>* 2 łyżki mąki (płaskie)</p><p>* 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)</p><p>* 400-500 ml jagód</p><p></p><p><em><strong>Polewa:</strong></em></p><p></p><p></p><p>* 300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki)</p><p>* 2 łyżki (płaskie) cukru pudru</p><p>* 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego</p><p></p><p><em><strong>Edit : ostatnio robię polewy bez cukru</strong></em></p><p></p><p><em><strong>Wykonanie:</strong></em></p><p></p><p>Jagody zmiksowac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyc ser śmietankowy, wbic jajka, dosypac mąkę i cukier wanilinowy. Całośc zmiksowac do połączenia się składników - krótko. Dodac rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksowac. </p><p>Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę). </p><p>Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.</p><p>Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.</p><p>Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową. </p><p>Całośc znów wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.</p><p></p><p><em><strong>Edit: Jednak lepsze efekty polewy śmietanowej są, gdy sernik wstawiamy do wyłączonego już ale ciągle bardzo gorącego piekarnika</strong></em></p><p></p><p>Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.</p><p>Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka ( co najmniej 6-8) godzin ( im dłużej tym lepiej smakuje sernik).</p><p></p><p><strong>*</strong> Po wyjeciu z piekarnika, polewa śmietanowa była rzadka, ale w lodówce nabrała odpowiedniej konsystencji</p><p></p><p>[ATTACH=full]43404[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 872754, member: 4258"] [B]Sernik z jagodami i białą czekoladą [/B] [ATTACH=full]43403[/ATTACH] Już od dawna zakochana jestem w sernikach z dodatkiem białej czekolady. I ciągle coś przy nich zmieniam czy dodaję. Za każdym razem wychodzi prawie inny serniczek. Ten przerósł moje wszelkie oczekiwania, choc nic tego nie zapowiadało. A robiłam go z myślą o [B]Caritce[/B] Do wykonania serniczka potrzebna jest tortownica o średnicy 20cm, szczelnie owinięta lub wyłożona (ja wykładam folią wewnątrz tortownicy) folią aluminiową [B]Składniki: [/B] [I][B]Spód:[/B][/I] * opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone * ok. 50-70 g masła (rozpuszczone) Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut [I][B]Masa serowo-jagodowa: [/B][/I] * 700 g sera śmietankowego * 3 jajka * 200 g białej czekolady * 2 łyżki mąki (płaskie) * 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii) * 400-500 ml jagód [I][B]Polewa:[/B][/I] * 300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki) * 2 łyżki (płaskie) cukru pudru * 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego [I][B]Edit : ostatnio robię polewy bez cukru[/B][/I] [I][B]Wykonanie:[/B][/I] Jagody zmiksowac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyc ser śmietankowy, wbic jajka, dosypac mąkę i cukier wanilinowy. Całośc zmiksowac do połączenia się składników - krótko. Dodac rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksowac. Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę). Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut. Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową. Całośc znów wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. [I][B]Edit: Jednak lepsze efekty polewy śmietanowej są, gdy sernik wstawiamy do wyłączonego już ale ciągle bardzo gorącego piekarnika[/B][/I] Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka ( co najmniej 6-8) godzin ( im dłużej tym lepiej smakuje sernik). [B]*[/B] Po wyjeciu z piekarnika, polewa śmietanowa była rzadka, ale w lodówce nabrała odpowiedniej konsystencji [ATTACH=full]43404[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Intensywnie jagodowy sernik
Top
Bottom