Intensywnie jagodowy sernik

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Sernik z jagodami i białą czekoladą


s.j4.JPG

Już od dawna zakochana jestem w sernikach z dodatkiem białej czekolady. I ciągle coś przy nich zmieniam czy dodaję. Za każdym razem wychodzi prawie inny serniczek. Ten przerósł moje wszelkie oczekiwania, choc nic tego nie zapowiadało. A robiłam go z myślą o Caritce
Do wykonania serniczka potrzebna jest tortownica o średnicy 20cm, szczelnie owinięta lub wyłożona (ja wykładam folią wewnątrz tortownicy) folią aluminiową

Składniki:

Spód:

* opakowanie ciastek digestive (225g) - pokruszone
* ok. 50-70 g masła (rozpuszczone)

Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i tą mieszaniną wylepic dno tortownicy, zachodząc trochę na boki. Wstawic do lodówki na ok. 30 minut

Masa serowo-jagodowa:

* 700 g sera śmietankowego
* 3 jajka
* 200 g białej czekolady
* 2 łyżki mąki (płaskie)
* 2 op. cukru wanilinowego (z dodatkiem prawdziwej wanilii)
* 400-500 ml jagód

Polewa:


* 300g - 400g śmietany 30% - gęstej (można użyć także 18 - 22% a nawet jogurt grecki)
* 2 łyżki (płaskie) cukru pudru
* 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Edit : ostatnio robię polewy bez cukru

Wykonanie:

Jagody zmiksowac. Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek wody. Do miski włożyc ser śmietankowy, wbic jajka, dosypac mąkę i cukier wanilinowy. Całośc zmiksowac do połączenia się składników - krótko. Dodac rozpuszczoną i przestudzoną białą czekoladę - na 3 tury, po każdej krótko zmiksowac.
Na dno piekarnika ustawic naczynie z wodą (u mnie żaroodporne). Piekarnik nagrzac do 160 stopni (ja piekłam w termoobiegu, ustawionym na 140 stopni, bo wciąż zepsutą mam grzałkę).
Do tortownicy wlac masę serowo-jagodową i wstawic do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut.
Teraz przygotowujemy polewę. Śmietanę wymieszac z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Sernik wyjmujemi z piekarnika (a teraz piekarnik podkręcamy do 180 stopni (w termoobiegu do 160 stopni). Delikatnie wylewamy masę śmietanową.
Całośc znów wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

Edit: Jednak lepsze efekty polewy śmietanowej są, gdy sernik wstawiamy do wyłączonego już ale ciągle bardzo gorącego piekarnika

Tortownicę ustawiamy na kratce i studzimy sernik.
Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy do lodówki na kilka ( co najmniej 6-8) godzin ( im dłużej tym lepiej smakuje sernik).

* Po wyjeciu z piekarnika, polewa śmietanowa była rzadka, ale w lodówce nabrała odpowiedniej konsystencji

s.j8.JPG
 

Załączniki

  • s.j4.JPG
    s.j4.JPG
    76.4 KB · Wyświetleń: 21
  • s.j8.JPG
    s.j8.JPG
    67.9 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnią edycję dokonał moderator:
  • Dzięki
Reakcje: janie

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Wygląda i-d-e-a-l-n-i-e. Też dziś piekłam sernik z owocami, ale za Twój dałabym się pokroić
lecker.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Po pierwszym próbowaniu (jeszcze był rzadki, co widac na zdjęciach w "niebie"), już mówiłam, że to niebo w gębie. Po kolejnych dwóch godzinach, był jak trzy nieba. A teraz to już siódme niebo. I to nie tylko z racji bardzo intensywnego koloru. Sernik jest idealnie kremowy, wspaniale smakuje jagodami z przebłyskami wanilii i białej czekolady. I jest mało słodki, więc wielbiciele bardziej słodkich ciast, powinni dodac cukru do masy serowej. Dla mnie jest idealny. Szkoda tylko, że taki mały, bo już duuuużej części nie ma.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,182
3,438
113
Przepiękny. A zdjęcie ze śladami widelczyka wręcz fenomenalne....
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
No tak... Ja nie mam jagod. Nie wiem czy to dobrze, czy to zle.
icon_mrgreen.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
dziękuję !

ja ostatnio ciągle robię serniki z białą czekoladą !
już fizia dostałam - chyba tak jak Ty
icon_lol.gif


dzisiaj też robiłam z białą czekoladą i jagodami (wsypanymi;p) mini serniczki
icon_smile.gif

ale gdybyś wcześniej wpisała ten swój to na sto procent bym go zrobiła.
Trudno.
zrobię przy najbliższej okazji i się pochwalę.

edit. !!
haha, teraz dokładnie przeczytałam Twój przepis i powiem Ci że moje serniczki dzisiejsze zrobiłam z prawie identycznych proporcji (mniej o jedną tabliczkę czekolady i tylko jeden cukier waniliowy i jagód nie miksowałam)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Margot @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873004Krysiu ,ten sernik zrobię albo się nie przezywam Margot
icon_mrgreen.gif

Piękny i taki apetyczny oj ,oj
Maraa @ 12 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=873026Krystyno, cudowny ten Twój sernik! Koniecznie do wypróbowania w tym sezonie jagodowym.
mniam.gif
Bardzo go polecam. Nie miałam pojęcia co mi z tego wyjdzie. W pewnej chwili byłam wręcz przerażona. To był ten moment kiedy dołożyłam zmiksowane jagody, a tych jest przecież dużo. Masa zrobiła się wręcz czarna. Ale jak powiedziało się "a", to trzeba dalej ciągnąć. W piekarniku, jeszcze zrobił się ciemniejszy. Dlatego pomyślałam o tej śmietanie na wierzchu (to nie jest mój pomysł), aby pierwsze wrażenie nikogo nie zniechęciło. Po dwóch godzinach pobytu w lodówce, jeszcze był rzadki, ale dał się już kroić. I znów bałam się, że tak mu zostanie. Jednak, w miarę upływu czasu, masa robiła się coraz bardziej kremowa. Ato połączenie jagód i białej czekolady, jest wprost idealne. Niczym wiśnie do maku plus gorzka czekolada.
 

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Ten sernik niewątpliwie kusi. Robiłam już jakiś czas temu ten sernik (również z białą czekoladą i jagodami, ale miałam tylko mrożone), później Cassis, a teraz był w planach ten sernik, jednak po ujrzeniu tego intensywnie jagodowego cuda zmieniłam zdanie
icon_wink.gif
Na pewno pojawi się u mnie w tym tygodniu!
icon_razz.gif
 

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0