- Wrz 19, 2004
- 30,331
- 4,377
- 113
Przepis z Google.
Irlandzka whisky zmieszana ze śmietanką i cukrem z odrobiną kawy, czekolady, wanilii i migdałów.
Składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki
14 uncji mleka skondensowanego słodzonego (28,35x14 = prawie 400 g)
1 2 / 3 szklanki irlandzkiej whisky
1 łyżeczka granulatu błyskawicznej kawy
2 łyżki syropu czekoladowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Wykonanie
Zmiksować krótko (żeby nie wytworzyć piany) śmietankę, mleko skondensowane słodzone, irlandzką whisky, kawę instant rozpuszczoną w łyżce wrzątku, syrop czekoladowy, ekstrakt waniliowy i migdałów. Przechowywać w lodówce. Dobrze wstrząsnąć przed podaniem.
Dziś zamiast whisky użyłam 0,5 l koniaku Hennessy (może trochę szkoda, ale było mało chętnych na ten specjał) i zamiast skondensowanego mleka słodzonego dałam puszkę kajmaku gostyńskiego. Syrop czekoladowy to u mnie syrop barmański Rum z czekoladą. Reszta bez zmian. Można używać natychmiast jako dodatku do kawy, albo pić oddzielnie.
Irlandzka whisky zmieszana ze śmietanką i cukrem z odrobiną kawy, czekolady, wanilii i migdałów.
Składniki:
1 szklanka śmietanki kremówki
14 uncji mleka skondensowanego słodzonego (28,35x14 = prawie 400 g)
1 2 / 3 szklanki irlandzkiej whisky
1 łyżeczka granulatu błyskawicznej kawy
2 łyżki syropu czekoladowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Wykonanie
Zmiksować krótko (żeby nie wytworzyć piany) śmietankę, mleko skondensowane słodzone, irlandzką whisky, kawę instant rozpuszczoną w łyżce wrzątku, syrop czekoladowy, ekstrakt waniliowy i migdałów. Przechowywać w lodówce. Dobrze wstrząsnąć przed podaniem.
Dziś zamiast whisky użyłam 0,5 l koniaku Hennessy (może trochę szkoda, ale było mało chętnych na ten specjał) i zamiast skondensowanego mleka słodzonego dałam puszkę kajmaku gostyńskiego. Syrop czekoladowy to u mnie syrop barmański Rum z czekoladą. Reszta bez zmian. Można używać natychmiast jako dodatku do kawy, albo pić oddzielnie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: