Irish Cream

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Przepis z Google.
Irlandzka whisky zmieszana ze śmietanką i cukrem z odrobiną kawy, czekolady, wanilii i migdałów.
Składniki:
  1 szklanka śmietanki kremówki
  14 uncji mleka skondensowanego słodzonego (28,35x14 = prawie 400 g)
     1 2 / 3 szklanki irlandzkiej whisky
     1 łyżeczka granulatu błyskawicznej kawy
     2 łyżki syropu czekoladowego
     1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
     1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Wykonanie
     Zmiksować krótko (żeby nie wytworzyć piany) śmietankę, mleko skondensowane słodzone, irlandzką whisky, kawę instant rozpuszczoną w łyżce wrzątku, syrop czekoladowy, ekstrakt waniliowy i migdałów. Przechowywać w lodówce. Dobrze wstrząsnąć przed podaniem.

Dziś zamiast whisky użyłam 0,5 l koniaku Hennessy (może trochę szkoda, ale było mało chętnych na ten specjał) i zamiast skondensowanego mleka słodzonego dałam puszkę kajmaku gostyńskiego. Syrop czekoladowy to u mnie syrop barmański Rum z czekoladą. Reszta bez zmian. Można używać natychmiast jako dodatku do kawy, albo pić oddzielnie.
icon_smile.gif

Irish_Cream_3.jpg
 

Załączniki

  • Irish_Cream_3.jpg
    Irish_Cream_3.jpg
    10.3 KB · Wyświetleń: 23
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Nadaje się, do wszystkiego.
fiesgrins.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Kurcze, zapomnialam smietanki, a nie ma mowy o tym zeby gdzies sie ruszyc w najblizszych dniach. Chyba jednak bedzie musial byc adwokat, bo czyms zagescic trzeba. Z samym mlekiem skondensowanym za rzadkie wychodzi.

Doskonale do drinkow z mlekiem pasuje francuska brandy St-Remy. Musialabym sie ruszyc zeby zobaczyc co za whiskey ostatnio mamy, ale po co
icon_wink.gif
skoro wiem, ze brandy wygra
icon_wink.gif


 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Też czasem dodaję brandy, ale jest zdecydowanie za łagodna, żeby być naprawdę irish.
icon_smile.gif
Lepszy smak daje sama whisky, a najlepszy, kiedy jej część zastąpi się whiskey. Wtedy naparstek tego kremu w kawie daje niebo w gębie.
lecker.gif

Mam trochę irlandzkiego Blackwood`a, może zrobić?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Z myślą o samotnym sylwestrze.
icon_wink.gif
Ballantine + 50 ml rumu Kapitan Morgan
20211230_120620_1.jpg
 

Załączniki

  • 20211230_120620_1.jpg
    20211230_120620_1.jpg
    81.8 KB · Wyświetleń: 24

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
To moje smaki
lecker.gif
.
Nie wiem czy na szczęście, raczej na nieszczęście, nie mam w domu większości składników
icon_mrgreen.gif

 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Tak naprawdę, to wolę wytrawne wino, a nawet lampkę burbona, niż takie miszungi, ale rodzina lubi, do deserów sie przydaje. W lodówce postoi, może jakiś gość się czasem trafi.
icon_lol.gif