Isaura-sernik czarno-biały

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
pieke sernik w dużej tortownicy i na CAŁE ciasto czarne wylewam mase serową a gdy wyjmuje z piekarnika robi sie tak jak na zdjęciu czyli ciasto SAMO nakłada się na ser, który jest cięższy. co ciekawe nie jest to równomierne. kiedys zrobiło mi sie tak że warstwa serowa była na samym dnie a ciasto u góry...
gruebel_2.gif
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Fantastyczne ciasto
mniam.gif
Kiedyś piekłam "Cielaka" ale to była kompletna porażka - jeden wielki zakalec nie nadający się do spożycia. To ciasto jest pyszne i łatwe do zrobienia. Co prawda miałam mieszane uczucia kiedy wylewałam płynną masę serową na niewiele mniej płynne ciemne ciasto, ale efekt jest naprawdę dobry. Polecam wszystkim
daumen.gif
 

dominique

Member
Lut 6, 2006
186
0
0
A co z serem? dajecie taki zwykly z kostkiß Mielony? Czy ten ser z wiaderka do sernikow? Musze go sobie wyobrazic, zanim kupie, bo bede szukac odpowiednika w niemieckich sklepach... zrobie na weekend.
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
Ja dałam ser śmietankowy mielony President ale odsączony i jeszcze wrzuciłam jedną kostkę twarogu Jana (250g) i wszystko zmiksowałam z resztą składników. Masa serowa była płynna.
 

Elicja

Member
Sie 4, 2007
19
0
0
Izaura jest w moim zestawie stałych ciast od kilku lat. Ja go robie tak, że wlewam najpierw ciasto serowe a potem ciemne- bo lubie takie" gładkie" ciasta . Po upieczeniu odwracam formę i gotowe...

izaura.jpg
 

Załączniki

  • izaura.jpg
    izaura.jpg
    31.1 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Podnoszę, bo właśnie wyjęłam z piekarnika
icon_smile.gif
To nie jest mój pierwszy raz z tym ciastem- piekłam go nawet na wesele siostry.
Jeśli mi się uda to zrobię fotki
mniam.gif
 

tabako

Member
Wrz 17, 2008
27
0
0
Upiekłam na sylwestra, bo szukałam czegoś z serem, czegoś z czekoladą i czegoś, co nie wymaga ręki profesjonalisty.
icon_mrgreen.gif
Przed dodaniem piany z białek ciasto było straaasznie gęste (tzn. na moje oko takie było- kilka moich wcześniejszych murzynków i babek nigdy nie było takich gęstych, no ale to jest chyba inne ciacho. Ja się nie znam dokładnie. ;D), piana trochę je rozluźniła ^^ Efekt? Bez zakalca, pyszne ciacho, wilgotne i takie hm. gęste bardzo ^^ Mi smakowało, innym też smakowało (mam nadzieję, że nie tylko z grzeczności) i mama każe znowu upiec. :)
Ser ładnie wlał się w środek ciasta. :)
 

scarsss

Member
Sie 16, 2007
11
0
0
oto moje cudo:)Szkoda tylko ze nie takie cud malina jak wasze:)

P3164238.JPG

P3164239.JPG

P3164240.JPG
 

Załączniki

  • P3164238.JPG
    P3164238.JPG
    381.9 KB · Wyświetleń: 10
  • P3164239.JPG
    P3164239.JPG
    213.1 KB · Wyświetleń: 9
  • P3164240.JPG
    P3164240.JPG
    157.2 KB · Wyświetleń: 9
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mariella

Member
Lis 9, 2005
14
0
0
na jaka blaszke to przepis i ile gram ma kostka masla 250?
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Mariella..jak sama napisalas - kostka masla ma 250 g
icon_biggrin.gif
jak rozchylisz troche papierek to masz nawet nadrukowane na nim podzialki na 50 g
icon_biggrin.gif
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Upiekłam i właśnie stygnie. Zmieniłam nieco proporcje, mama nadzieję, że i tak wyjdzie pyszne.
Ku pamięci zapisuję.
ciasto:
1,5 szkl mąki
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
kostka masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
masa serowa:
1 kg sera Piątnicy w wiaderku
4 jajka
1 i 1/5 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zapach waniliowy i sok z 1/2 cytryny

Edit: ciasto wyszlo super. Bez masła w masie serowej, a i tak wyszło pyszne
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: