- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
To ciasto należy do grona moich ulubionych , z jabłkami. Polecam serdecznie do wypróbowania.
masa jabłkowa:1.5kg jabłek, 1 szklanka cukru, szczypta cynamonu(można dać gotowe jabłka ze słoika, a ja czasem daję swoje smażone).Jabłka usmażyć ,pod koniec dodać cukier i cynamon.Ostudzić.
ciasto:2szklanki mąki
3-4 łyżki cukru
3 żółtka
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce okoł 1 godz.
beza kokosowa:3 białka
3/4 szklanki cukru
10-15dag. kokosu(ja daję 10 dag.)
Białka ubić, dodać cukier porcjami i jeszcze ubić, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto.Na cieście rozsmarować masę jabłkową(można ją skropić odrobiną soku cytrynowego ale niekoniecznie), a na niej położyć bezę i lekko wyrównać.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około50-55 minut.
Dodatkowe uwagi:
<najlepiej użyć jabłek kwaskowatych (u mnie antonówki lub szare renety)>
<jeśli jabłka mają dużo soku to można je na sitku trochę odsączyć,>
<jeśli użyjemy mąki krupczatki(moja ulubiona) i ciasto nie będzie chciało się zlepić to nic sie nie stanie, po przeniesieniu go do foremki należy go tylko spłaszczyć np. drewnianą łyżką i już>
<używam prostokątnej foremki o wymiarze 35cm.na 24cm.>
masa jabłkowa:1.5kg jabłek, 1 szklanka cukru, szczypta cynamonu(można dać gotowe jabłka ze słoika, a ja czasem daję swoje smażone).Jabłka usmażyć ,pod koniec dodać cukier i cynamon.Ostudzić.
ciasto:2szklanki mąki
3-4 łyżki cukru
3 żółtka
1 masło
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce okoł 1 godz.
beza kokosowa:3 białka
3/4 szklanki cukru
10-15dag. kokosu(ja daję 10 dag.)
Białka ubić, dodać cukier porcjami i jeszcze ubić, następnie delikatnie wymieszać z wiórkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto.Na cieście rozsmarować masę jabłkową(można ją skropić odrobiną soku cytrynowego ale niekoniecznie), a na niej położyć bezę i lekko wyrównać.
Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około50-55 minut.
Dodatkowe uwagi:
<najlepiej użyć jabłek kwaskowatych (u mnie antonówki lub szare renety)>
<jeśli jabłka mają dużo soku to można je na sitku trochę odsączyć,>
<jeśli użyjemy mąki krupczatki(moja ulubiona) i ciasto nie będzie chciało się zlepić to nic sie nie stanie, po przeniesieniu go do foremki należy go tylko spłaszczyć np. drewnianą łyżką i już>
<używam prostokątnej foremki o wymiarze 35cm.na 24cm.>
