- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Jabłecznik na jogurcie
Smaczne, szybkie i proste ciasto z tego, co zazwyczaj mamy w domu.
Źródło przepisu - https://www.youtube.com/watch?v=9c-AYxApjhM
Składniki:
3 jajka
150 g cukru (dałam 120 g trzcinowego)
opakowanie cukru waniliowego
125 g jogurtu naturalnego (u mnie trochę więcej ze względu na mąkę pełnoziarnistą)
70 ml oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy)
łyżka soku z cytryny
230 g mąki (u mnie orkiszowa, tortowa z pełnoziarnistą pół na pół)
saszetka proszku do pieczenia (11g) - dałam mniej, 9 g, czyli dwie płaskie łyżeczki
szczypta soli
2 duże jabłka lub 3 małe do dekoracji (u mnie dodatkowo dwa duże jabłka pokrojone w kostkę do środka)
łyżka cukru do dekoracji (dałam trzcinowy)
kilka kawałków masła (u mnie jeden, wielkości orzecha)
Wykonanie:
Jajka wymieszać z cukrem, dodać jogurt, olej, sok z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę.
Ja dałam jeszcze dwa obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Na wierzchu ułożyć dekorację z pozostałych jabłek pokrojonych w półplasterki. Autorka przepisu wciskała je pionowo w ciasto, ja ułożyłam półleżące wachlarzyki. Autorka posypała je cukrem i położyła w kilku miejscach grudki masła, ja zrobiłam inaczej – roztopiłam masło, posmarowałam pędzlem jabłka i posypałam cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ok. 45 minut.
Ja dodatkowo na ostatnie pięć minut włączyłam termoobieg.

Smaczne, szybkie i proste ciasto z tego, co zazwyczaj mamy w domu.
Źródło przepisu - https://www.youtube.com/watch?v=9c-AYxApjhM
Składniki:
3 jajka
150 g cukru (dałam 120 g trzcinowego)
opakowanie cukru waniliowego
125 g jogurtu naturalnego (u mnie trochę więcej ze względu na mąkę pełnoziarnistą)
70 ml oleju słonecznikowego (dałam rzepakowy)
łyżka soku z cytryny
230 g mąki (u mnie orkiszowa, tortowa z pełnoziarnistą pół na pół)
saszetka proszku do pieczenia (11g) - dałam mniej, 9 g, czyli dwie płaskie łyżeczki
szczypta soli
2 duże jabłka lub 3 małe do dekoracji (u mnie dodatkowo dwa duże jabłka pokrojone w kostkę do środka)
łyżka cukru do dekoracji (dałam trzcinowy)
kilka kawałków masła (u mnie jeden, wielkości orzecha)
Wykonanie:
Jajka wymieszać z cukrem, dodać jogurt, olej, sok z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę.
Ja dałam jeszcze dwa obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Na wierzchu ułożyć dekorację z pozostałych jabłek pokrojonych w półplasterki. Autorka przepisu wciskała je pionowo w ciasto, ja ułożyłam półleżące wachlarzyki. Autorka posypała je cukrem i położyła w kilku miejscach grudki masła, ja zrobiłam inaczej – roztopiłam masło, posmarowałam pędzlem jabłka i posypałam cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni ok. 45 minut.
Ja dodatkowo na ostatnie pięć minut włączyłam termoobieg.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: