- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jabłecznik
Składniki:
Ciasto
600 g mąki
15g proszku do pieczenia
170 g cukru (szklanka)
350 g masła
7 jajek
100 g kwaśnej śmietany
Nadzienie
2 kg jabłek
100g cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego
20g bułki tartej
1.Jajka rozdzielamy .
2.Z żółtek i wszystkich innych składników zagniatamy ciasto. Po ugnieceniu dzielimy je na dwie części .2/3 i 1/3.
Tą mniejszą część wszadzamy do zamrażarki, a dużą jak każdy umie rozciągamy na prostokątnej blasze, która wchodzi do piekarnika.
3.Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4.Ubijamy białko do którego następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
5.Ciasto na blasze posypujemy bułką tartą. Następnie kładziemy jabłka a na nie rozsmarowywujemy ubite białko.
6.Nad tym wszystkim za pomocą tarki o grubych oczkach trzemy pozostałe zamrożone ciasto.
7.Pieczemy w tem 175 stopni przez 1 godzinę.
Ps. 1.Jeśli nasze jabłka puściły dużu soku podczas tarcia to ten sok odcedzamy.
2.Wszystkie części staramy się jak najmniej ugniatać.
3.Po upieczeniu posypujemy cukrem puderm.
A wygląda to tak:
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/mypics/9...display/8950837
Składniki:
Ciasto
600 g mąki
15g proszku do pieczenia
170 g cukru (szklanka)
350 g masła
7 jajek
100 g kwaśnej śmietany
Nadzienie
2 kg jabłek
100g cukru pudru
2 paczki cukru waniliowego
20g bułki tartej
1.Jajka rozdzielamy .
2.Z żółtek i wszystkich innych składników zagniatamy ciasto. Po ugnieceniu dzielimy je na dwie części .2/3 i 1/3.
Tą mniejszą część wszadzamy do zamrażarki, a dużą jak każdy umie rozciągamy na prostokątnej blasze, która wchodzi do piekarnika.
3.Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
4.Ubijamy białko do którego następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.
5.Ciasto na blasze posypujemy bułką tartą. Następnie kładziemy jabłka a na nie rozsmarowywujemy ubite białko.
6.Nad tym wszystkim za pomocą tarki o grubych oczkach trzemy pozostałe zamrożone ciasto.
7.Pieczemy w tem 175 stopni przez 1 godzinę.
Ps. 1.Jeśli nasze jabłka puściły dużu soku podczas tarcia to ten sok odcedzamy.
2.Wszystkie części staramy się jak najmniej ugniatać.
3.Po upieczeniu posypujemy cukrem puderm.
A wygląda to tak:
http://www.fotocommunity.de/pc/pc/mypics/9...display/8950837



Ostatnią edycję dokonał moderator: