Jabłecznik z orzechami

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
5 dużych jabłek
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju(1/3 szklanki)
Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i olejem, odstawić na 5-12 godz.

Do tego dodać:

2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę sody
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao ( nie musi być)
1 szklankę orzechów siekanych
1 mały cukier waniliowy
Dobrze wymieszać.
Piec w temp.180st.C-przez ok. 50 min.

Piekę w prostokątnej foremce o wym.35cmx25cm.
Ciasto lekko wilgotne dzięki jabłkom i chrupiące dzięki orzechom.Polecam.
 

Załączniki

  • DSCN0252.JPG
    DSCN0252.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Dziękować.

Pytanie co do sposobu mieszania- suche razem, a potem suche i jajka do masy jabłkowej i mikserem. Czy metoda muffinową- ledwo wymieszać łyżką?
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Do masy jabłkowej wrzucam pozostałe składniki(przesianą mąkę mieszam z sodą, proszkiem i kakao) i tylko mieszam do połączenia jak przy muffinkach.To wszystko.
lecker.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Upiekłam go na Dzień jabłka. Użyłam moich ulubionych antonówek i zrezygnowałam z kakao.
lecker.gif
 

Załączniki

  • jab_ecznik_z_orzechami.jpg
    jab_ecznik_z_orzechami.jpg
    123 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy