- Lis 27, 2005
- 858
- 0
- 0
40 g drożdży
1/4 l mleka
125 g cukru
500 g mąki
1 jajko
125 g margaryny /rozpuszczonej/
szczypta soli
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta lekko podciągnąć do góry. Szczególnie dobrze smakuje to ciasto, gdy dolny placek rozwałkuje się cieniej, a z uzyskanej resztki ciasta wytnie paseczki o szerokości 1 cm i ułoży z nich kratkę na owocach.
Na cieście wyłożyć 1,5 kg jabłek obranych, oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych i pokrojonych w kawałki. Całość polać 75 g rozpuszczonego masła i posypać 100 g rodzynków oraz 50 g cukru. /Ja takie jabłka poddusiłam z dodatkiem masła, cukru, rodzynków oraz niewielkiej ilości wody/
Na owocach ułożyć kratkę z ciasta i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
A następnie zalać polewą sporządzoną z 1 jajka, 50 g cukru i 1/8 l śmietany - dzięki temu ciasto będzie soczyste i dłużej zachowa świeżość.
Piec jeszcze przez ok. 30 minut.
Uwaga: można dodać więcej cukru do jabłek, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie.
1/4 l mleka
125 g cukru
500 g mąki
1 jajko
125 g margaryny /rozpuszczonej/
szczypta soli
Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Boki ciasta lekko podciągnąć do góry. Szczególnie dobrze smakuje to ciasto, gdy dolny placek rozwałkuje się cieniej, a z uzyskanej resztki ciasta wytnie paseczki o szerokości 1 cm i ułoży z nich kratkę na owocach.
Na cieście wyłożyć 1,5 kg jabłek obranych, oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych i pokrojonych w kawałki. Całość polać 75 g rozpuszczonego masła i posypać 100 g rodzynków oraz 50 g cukru. /Ja takie jabłka poddusiłam z dodatkiem masła, cukru, rodzynków oraz niewielkiej ilości wody/
Na owocach ułożyć kratkę z ciasta i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.
A następnie zalać polewą sporządzoną z 1 jajka, 50 g cukru i 1/8 l śmietany - dzięki temu ciasto będzie soczyste i dłużej zachowa świeżość.
Piec jeszcze przez ok. 30 minut.
Uwaga: można dodać więcej cukru do jabłek, gdyż ciasto nie jest zbyt słodkie.


