Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Jabłka Agaty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 801361" data-attributes="member: 10341"><p>Pod tym tytułem znalazłam kilka lat temu w &quot;Smakach i aromatach&quot; przepis na doskonałą i bardzo tanią przystawkę. Robiłam ją kilka razy, modyfikując trochę, żeby odpowiadała bardziej moim wyobrażeniom. Podanymi proporcjami można obdzielić 6 lub 4 osoby.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>12 średnich jabłek (champion, jonagold, jonagored) - ja zawsze robię z championów</p><p>50 dkg kaszanki z kaszy gryczanej</p><p>łyżka majeranku</p><p>3 łyżki masła + dodatkowo 2 łyżki</p><p>5 dkg tłustego surowego boczku</p><p>1/2 cytryny</p><p>łyżka cukru pudru</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Umyte starannie jabłka osuszamy ściereczką i ścinamy od strony ogonków czubki na 3/4 wysokości. Kupując jabłka wybieramy te z ogonkami, żeby każda ścięta czapeczka miała &quot;uchwyt&quot;. Środki jabłek wydrążamy specjalną łyżeczką do wykrawania ziemniaków, pozostawiając ścianki o grubości około 1,5 cm.</p><p>W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła z połową majeranku, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W powstałym sosie zanurzamy pędzelek i smarujemy nim środek każdego jabłka. Owoce układamy w brytfance posmarowanej resztą majerankowego masła.</p><p>Kaszankę kroimy w plastry i wyrzucamy osłonki. Z drobno posiekanego boczku wytapiamy tłuszcz, wkładamy kaszankę, przyprawiamy resztą majeranku i pieprzem. Pieprzu nie należy żałować - pikantny farsz powinien kontrastować z lekką słodyczą jabłek. Napełniamy kaszanką jabłka i trzymamy w chłodnym miejscu.</p><p>Na 30 minut przed podaniem, wstawiamy brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Na dno brytfanny wlewamy filiżankę wody - jabłka szybciej zmiękną i przystawkę można będzie jeść tylko widelcem, trzymając talerzyki w dłoniach.</p><p>Wymyśliłam, żeby wykorzystać też odcięte czapeczki. W tym celu na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i na &quot;perlące&quot; się masło kładziemy odkrojone czapeczki, ogonkami do góry. Smażymy na średnim ogniu do chwili aż zmiękną - mogą się nawet od spodu trochę zarumienić.</p><p>Podajemy gorące jabłka, przykryte czapeczkami z ogonkami, ze świeżą bagietką. Jest to doskonałe danie na spotkania towarzyskie. U mnie sprawdziło się na posiedzeniu brydżowym i na &quot;babskim&quot; spotkaniu. Smaczne, efektowne i tanie. Polecam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 801361, member: 10341"] Pod tym tytułem znalazłam kilka lat temu w "Smakach i aromatach" przepis na doskonałą i bardzo tanią przystawkę. Robiłam ją kilka razy, modyfikując trochę, żeby odpowiadała bardziej moim wyobrażeniom. Podanymi proporcjami można obdzielić 6 lub 4 osoby. [B]Składniki[/B] 12 średnich jabłek (champion, jonagold, jonagored) - ja zawsze robię z championów 50 dkg kaszanki z kaszy gryczanej łyżka majeranku 3 łyżki masła + dodatkowo 2 łyżki 5 dkg tłustego surowego boczku 1/2 cytryny łyżka cukru pudru sól, pieprz Umyte starannie jabłka osuszamy ściereczką i ścinamy od strony ogonków czubki na 3/4 wysokości. Kupując jabłka wybieramy te z ogonkami, żeby każda ścięta czapeczka miała "uchwyt". Środki jabłek wydrążamy specjalną łyżeczką do wykrawania ziemniaków, pozostawiając ścianki o grubości około 1,5 cm. W rondelku roztapiamy 3 łyżki masła z połową majeranku, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. W powstałym sosie zanurzamy pędzelek i smarujemy nim środek każdego jabłka. Owoce układamy w brytfance posmarowanej resztą majerankowego masła. Kaszankę kroimy w plastry i wyrzucamy osłonki. Z drobno posiekanego boczku wytapiamy tłuszcz, wkładamy kaszankę, przyprawiamy resztą majeranku i pieprzem. Pieprzu nie należy żałować - pikantny farsz powinien kontrastować z lekką słodyczą jabłek. Napełniamy kaszanką jabłka i trzymamy w chłodnym miejscu. Na 30 minut przed podaniem, wstawiamy brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Na dno brytfanny wlewamy filiżankę wody - jabłka szybciej zmiękną i przystawkę można będzie jeść tylko widelcem, trzymając talerzyki w dłoniach. Wymyśliłam, żeby wykorzystać też odcięte czapeczki. W tym celu na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i na "perlące" się masło kładziemy odkrojone czapeczki, ogonkami do góry. Smażymy na średnim ogniu do chwili aż zmiękną - mogą się nawet od spodu trochę zarumienić. Podajemy gorące jabłka, przykryte czapeczkami z ogonkami, ze świeżą bagietką. Jest to doskonałe danie na spotkania towarzyskie. U mnie sprawdziło się na posiedzeniu brydżowym i na "babskim" spotkaniu. Smaczne, efektowne i tanie. Polecam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Jabłka Agaty
Bottom