- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jabłka nadziewane kiszoną kapustą
Potrawa przypomniana w książce Alte Familienrezepte a dokładnie pochodzi z Hessen
4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki masła
5 ziarenek jałowca
płaska łyżeczka pieprzu
3 łyżki dzemu i czarnej porzeczki
1/8 l Wina z jabłek
1.Z jabłek wykrawamy wszystkie nasionka. (Najpierw w góry i dołu wykroiłem coś podobnego do stożka a następnie już bardzo łatwo był dostać się do środka.) Powstały otwór skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Kapustę jeśli jest mocno kwaśna płuczemy a następnie drobno siekamy.
3.W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule.Chwilkę dusimy następnie dodajemy kapustę oraz jadalne części jabłka które wykrawaliśmy i jałowiec oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy ziarenka jałowca i dodajemy czarną porzeczkę.
Powstałą masą nadziewamy jabłka.
4.Jabłka kładziemy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, polewamy winem i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp 200 stopni.
Ps Pasuje najlepiej do placków ziemniaszany czy potraw gdzie dodatkiem są ziemniak (np, boczek z ziemniaczkam + jabłuszko)

Potrawa przypomniana w książce Alte Familienrezepte a dokładnie pochodzi z Hessen
4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki masła
5 ziarenek jałowca
płaska łyżeczka pieprzu
3 łyżki dzemu i czarnej porzeczki
1/8 l Wina z jabłek
1.Z jabłek wykrawamy wszystkie nasionka. (Najpierw w góry i dołu wykroiłem coś podobnego do stożka a następnie już bardzo łatwo był dostać się do środka.) Powstały otwór skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Kapustę jeśli jest mocno kwaśna płuczemy a następnie drobno siekamy.
3.W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule.Chwilkę dusimy następnie dodajemy kapustę oraz jadalne części jabłka które wykrawaliśmy i jałowiec oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy ziarenka jałowca i dodajemy czarną porzeczkę.
Powstałą masą nadziewamy jabłka.
4.Jabłka kładziemy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, polewamy winem i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp 200 stopni.
Ps Pasuje najlepiej do placków ziemniaszany czy potraw gdzie dodatkiem są ziemniak (np, boczek z ziemniaczkam + jabłuszko)
