Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Jabłka nadziewane kiszoną kapustą

Potrawa przypomniana w książce Alte Familienrezepte a dokładnie pochodzi z Hessen

4 duże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
200 g kiszonej kapusty
2 łyżki masła
5 ziarenek jałowca
płaska łyżeczka pieprzu
3 łyżki dzemu i czarnej porzeczki
1/8 l Wina z jabłek

1.Z jabłek wykrawamy wszystkie nasionka. (Najpierw w góry i dołu wykroiłem coś podobnego do stożka a następnie już bardzo łatwo był dostać się do środka.) Powstały otwór skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Kapustę jeśli jest mocno kwaśna płuczemy a następnie drobno siekamy.
3.W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebule.Chwilkę dusimy następnie dodajemy kapustę oraz jadalne części jabłka które wykrawaliśmy i jałowiec oraz pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy ziarenka jałowca i dodajemy czarną porzeczkę.
Powstałą masą nadziewamy jabłka.
4.Jabłka kładziemy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, polewamy winem i pieczemy w piekarniku 20 minut w temp 200 stopni.

Ps Pasuje najlepiej do placków ziemniaszany czy potraw gdzie dodatkiem są ziemniak (np, boczek z ziemniaczkam + jabłuszko)
Gef_llte_Apfel.JPG
 

Załączniki

  • Gef_llte_Apfel.JPG
    Gef_llte_Apfel.JPG
    229.5 KB · Wyświetleń: 0

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Podałam z ryżem i wołowiną z Camargue. Polecam bo pyszne są.
lecker.gif

jab_ka__nadziewane_kiszon__kapust_.jpg
 

Załączniki

  • jab_ka__nadziewane_kiszon__kapust_.jpg
    jab_ka__nadziewane_kiszon__kapust_.jpg
    154.8 KB · Wyświetleń: 0

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Cieszę się ,że smakowały te jabłka. Chciałbym napomnieć o małym triku który nie napisałem w przepisie. Przez ostatnie 5 minut jabłka kładziemy do góry najmocniej jak możemy w piekarniku i włączamy opcję grylowanie. (im bardziej spali nam się skórka tym bardziej będziemy blizsi ideału jabłka pieczonego na ognisku)
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
europa112 @ 31 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=961200Cieszę się ,że smakowały te jabłka. Chciałbym napomnieć o małym triku który nie napisałem w przepisie. Przez ostatnie 5 minut jabłka kładziemy do góry najmocniej jak możemy w piekarniku i włączamy opcję grylowanie. (im bardziej spali nam się skórka tym bardziej będziemy blizsi ideału jabłka pieczonego na ognisku)
Dobrze wiedzieć. Następnym razem wypróbuję go. Dziękuję.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy