- Mar 20, 2008
- 7,689
- 860
- 113
SKŁADNIKI:
2 duże, kwaśne jabłka
sok i skrórka starta z jednej cytryny
szczypta zmielonej wanilii
10 dag długoziarnistego ryżu
2 dag rodzynek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 dag zmielonych migdałów
5 dag miodu
100 ml śmietany kremówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka umyć, przepołowić, cienko obrać i usunąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, sok z cytryny, włożyć skórkę cytrynową i wanilię. Jabłka ułożyć w rondelku jedno obok drugiego, przekrojoną stroną do góry i dusić 5-10 minut pod przykryciem na słabym ogniu.
Połówki jabłek wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach deserowych, przekrojoną stroną do góry.
Pozostały po zagotowanych jabłkach płyn ponownie zagotować, powoli wsypać ryż, mieszając trzepaczką rózgową. Ryż lekko gotować ok 15 mint na słabym ogniu, a następnie zgasić płomieć gazu i pozostawić ryż na kuchence jeszcze 5 minut.
Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osączyć. Ryż osączyć na sicie, a następnie wymieszać z rodzynkami, łyżeczką cynamonu, migdałami oraz miodem, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, wymiesząc z ryżem. Jabłka napełnić masa ryżową i posypać resztą cynamonu.
Bon Appetie
przepis pochodzi z czasopisma Mniam Mniam
2 duże, kwaśne jabłka
sok i skrórka starta z jednej cytryny
szczypta zmielonej wanilii
10 dag długoziarnistego ryżu
2 dag rodzynek
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
2 dag zmielonych migdałów
5 dag miodu
100 ml śmietany kremówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłka umyć, przepołowić, cienko obrać i usunąć gniazda nasienne. Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, sok z cytryny, włożyć skórkę cytrynową i wanilię. Jabłka ułożyć w rondelku jedno obok drugiego, przekrojoną stroną do góry i dusić 5-10 minut pod przykryciem na słabym ogniu.
Połówki jabłek wyjąć z rondelka łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach deserowych, przekrojoną stroną do góry.
Pozostały po zagotowanych jabłkach płyn ponownie zagotować, powoli wsypać ryż, mieszając trzepaczką rózgową. Ryż lekko gotować ok 15 mint na słabym ogniu, a następnie zgasić płomieć gazu i pozostawić ryż na kuchence jeszcze 5 minut.
Rodzynki umyć w ciepłej wodzie, osączyć. Ryż osączyć na sicie, a następnie wymieszać z rodzynkami, łyżeczką cynamonu, migdałami oraz miodem, ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, wymiesząc z ryżem. Jabłka napełnić masa ryżową i posypać resztą cynamonu.
Bon Appetie


przepis pochodzi z czasopisma Mniam Mniam
Ostatnią edycję dokonał moderator: