Jabłka pieczone z makiem

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bardzo prosty(tylko to mielenie ,ale pewnie można kupić już mak zmielony i zrobić jak w przepisie tylko ominąć te mielenie
icon_mrgreen.gif
) taki raczej jesienno-zimowy, choć czemu nie jeść i wiosną i latem
lecker.gif

Przepis z mojej ulubionej przed laty( a raczej wieki temu
rofl.gif
) ,,Filipinki"
Jabłka pieczone z makiem
1 szklanka maku
3 łyżki miodu
rodzynki
posiekane orzechy lub migdały
6 dorodnych jabłek( u mnie takie duże szare renety)
Mak zalany wodą gotuj w rondelku pod przykryciem około 40 minut, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce z drobnym sitkiem , dodaj miód i bakalie , wymieszaj
Wybierz jabłka mnie więcej tej samej wielkości, odetnij od strony ogonka,,czapeczki"i wydrąż gniazda nasienne.
W powstałe miseczki włóż mak , przykryj ,,czapeczką " i wstaw do natłuszczonej formy( ja wyłożyłam papierem o pieczenia i nie natłuszczałam)
Jabłka pieką się ok 30 minut(ja piekłam w 180 stopniach ale ciut dłużej pewnie tak z 40 minut)
Podaje się na gorąco
Całkiem , całkiem
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy