- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Bardzo prosty(tylko to mielenie ,ale pewnie można kupić już mak zmielony i zrobić jak w przepisie tylko ominąć te mielenie
) taki raczej jesienno-zimowy, choć czemu nie jeść i wiosną i latem
Przepis z mojej ulubionej przed laty( a raczej wieki temu
) ,,Filipinki"
Jabłka pieczone z makiem
1 szklanka maku
3 łyżki miodu
rodzynki
posiekane orzechy lub migdały
6 dorodnych jabłek( u mnie takie duże szare renety)
Mak zalany wodą gotuj w rondelku pod przykryciem około 40 minut, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce z drobnym sitkiem , dodaj miód i bakalie , wymieszaj
Wybierz jabłka mnie więcej tej samej wielkości, odetnij od strony ogonka,,czapeczki"i wydrąż gniazda nasienne.
W powstałe miseczki włóż mak , przykryj ,,czapeczką " i wstaw do natłuszczonej formy( ja wyłożyłam papierem o pieczenia i nie natłuszczałam)
Jabłka pieką się ok 30 minut(ja piekłam w 180 stopniach ale ciut dłużej pewnie tak z 40 minut)
Podaje się na gorąco
Całkiem , całkiem


Przepis z mojej ulubionej przed laty( a raczej wieki temu

Jabłka pieczone z makiem
1 szklanka maku
3 łyżki miodu
rodzynki
posiekane orzechy lub migdały
6 dorodnych jabłek( u mnie takie duże szare renety)
Mak zalany wodą gotuj w rondelku pod przykryciem około 40 minut, odcedź i dwukrotnie zmiel w maszynce z drobnym sitkiem , dodaj miód i bakalie , wymieszaj
Wybierz jabłka mnie więcej tej samej wielkości, odetnij od strony ogonka,,czapeczki"i wydrąż gniazda nasienne.
W powstałe miseczki włóż mak , przykryj ,,czapeczką " i wstaw do natłuszczonej formy( ja wyłożyłam papierem o pieczenia i nie natłuszczałam)
Jabłka pieką się ok 30 minut(ja piekłam w 180 stopniach ale ciut dłużej pewnie tak z 40 minut)
Podaje się na gorąco
Całkiem , całkiem

Ostatnią edycję dokonał moderator: