- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
przepis znalazłam w Elle i jest pyszny.
Robi się błyskawicznie, jeśli zaplanujesz go wcześniej.
potrzebujemy:
Dolej wino i zagotuj.
Dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Autorka nie wydrążała pestek i nie usuwała ogonków, ale ja to zrobiłam by wygodniej było je zjadać.
Po upływie 25 minut wciśnij sok z cytryn i odstaw syrop z jabłkami w chłodne miejsce na 2 godziny.
Podawaj jabłka polane gęstym syropem i udekorowane łyżką śmietany.
Smacznego.
Robi się błyskawicznie, jeśli zaplanujesz go wcześniej.
potrzebujemy:
- pół kg cukru
- pół litra wody
- butelka ulubionego czerwonego wina
- 3 cytryny
- 5 jabłek przekrojonych na połówki
- 5 łyżek gęstej śmietany
Dolej wino i zagotuj.
Dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Autorka nie wydrążała pestek i nie usuwała ogonków, ale ja to zrobiłam by wygodniej było je zjadać.
Po upływie 25 minut wciśnij sok z cytryn i odstaw syrop z jabłkami w chłodne miejsce na 2 godziny.
Podawaj jabłka polane gęstym syropem i udekorowane łyżką śmietany.
Smacznego.