jabłka w syropie z wina

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
przepis znalazłam w Elle i jest pyszny.
Robi się błyskawicznie, jeśli zaplanujesz go wcześniej.

potrzebujemy:

  • pół kg cukru
  • pół litra wody
  • butelka ulubionego czerwonego wina
  • 3 cytryny
  • 5 jabłek przekrojonych na połówki
  • 5 łyżek gęstej śmietany
Ugotuj syrop z cukru i wody.
Dolej wino i zagotuj.
Dodaj jabłka i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Autorka nie wydrążała pestek i nie usuwała ogonków, ale ja to zrobiłam by wygodniej było je zjadać.
Po upływie 25 minut wciśnij sok z cytryn i odstaw syrop z jabłkami w chłodne miejsce na 2 godziny.
Podawaj jabłka polane gęstym syropem i udekorowane łyżką śmietany.

Smacznego.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy