Jabłka z pieca

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Znalazłam ten przepis w miesięczniku "Kuchnia" jako jedną z owocowych propozycji na Walentynki. Ja co prawda nie obchodzę tego święta z powodów oczywistych, ale wypróbowałam jeden z najprostszych i chyba najsmaczniejszych przepisów.
Składniki dla 2 osób
2 duże czerwone jabłka (ja miałam w innym kolorze, nie w kolorze uczuć)
6 łyżek skondensowanego mleka (niesłodzonego)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki masła
1 mały kieliszek sherry
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
skórka otarta z 1 cytryny
do przybrania: 2 małe laski cynamonu i spiralka 2 mm szerokości ze skórki cytryny (samej żółtej)

Jabłka myjemy, ścinamy od góry czapeczki (dobrze, gdy jabłka mają ogonki), wydrążamy z jabłek gniazda nasienne i układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i otartą skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, przykrywamy czapeczkami i skrapiamy sherry. Na każde jabłko kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 st.
Po upieczeniu, pod krawędż czapeczki wkładamy dla dekoracji po kawałku laski cynamonu i oplatamy jabłka cieniutką spiralką ze skorki cytrynowej, którą najpierw możemy sparzyć wrzątkiem, żeby się lepiej układała na jabłkach. Wystarczy 2 - 3 razy owinąć każde jabłko, zaczynając od ogonka.
Ja zjadłam moje jabłko bez dekorowania, bo chodziło mi o smak, a nie wygląd w tym przypadku.
Polecam, są bardzo smaczne, a jeśli utrzyma się kolorystykę, bo przecież "oczy też jedzą", to jest danko doskonałe.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,227
3
38
Pieczone jabłka bardzo lubię, nadziewam różnymi rzeczami, ale takim mlecznym sosem jeszcze nie, muszę wypróbować.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy