- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
1 torebka białego ryżu
4 duże twarde jabłka
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka rodzynek
4 suszone figi
1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
Owoce kandyzowane
4 łyżki miodu
Ryż ugotować. Jabłka umyć, ale nie obierać. Odciąć górę (od strony ogonka) i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki, figi opłukać i razem z owocami kandyzowanymi namoczyć w winie (ok. 10 min.)
Ugotowany ryż wymieszać z płatkami migdałów, pestkami dyni oraz odsączonymi z wina owocami. Dodać miód i powstałą masą faszerować jabłka.
Na jabłka nałożyć odcięte górne części i gotować na parze ok. 20 min. Podawać lekko przestudzone.

4 duże twarde jabłka
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka rodzynek
4 suszone figi
1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
Owoce kandyzowane
4 łyżki miodu
Ryż ugotować. Jabłka umyć, ale nie obierać. Odciąć górę (od strony ogonka) i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki, figi opłukać i razem z owocami kandyzowanymi namoczyć w winie (ok. 10 min.)
Ugotowany ryż wymieszać z płatkami migdałów, pestkami dyni oraz odsączonymi z wina owocami. Dodać miód i powstałą masą faszerować jabłka.
Na jabłka nałożyć odcięte górne części i gotować na parze ok. 20 min. Podawać lekko przestudzone.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: