Jabłka z ryżem

Diabolique

Member
Lip 24, 2008
333
0
0
1 torebka białego ryżu
4 duże twarde jabłka
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka rodzynek
4 suszone figi
1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina
Owoce kandyzowane
4 łyżki miodu

Ryż ugotować. Jabłka umyć, ale nie obierać. Odciąć górę (od strony ogonka) i specjalną łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki, figi opłukać i razem z owocami kandyzowanymi namoczyć w winie (ok. 10 min.)
Ugotowany ryż wymieszać z płatkami migdałów, pestkami dyni oraz odsączonymi z wina owocami. Dodać miód i powstałą masą faszerować jabłka.
Na jabłka nałożyć odcięte górne części i gotować na parze ok. 20 min. Podawać lekko przestudzone.

jzr.JPG
 

Załączniki

  • jzr.JPG
    jzr.JPG
    105 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy