Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Deserek na szybko, wymyślony na potrzebę sprawienia Ukochanemu słodkiej, poobiedniej przyjemności.

W zamrażarce zawsze trzymam zapas waniliowej kruszonki, tak na wszelki wypadek, np. do chałki, bułeczek... Dziś postanowiłam przygotować coś z jej udziałem :D



Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

Przepis na 4 porcje:

* kruszonka
* cynamon
* duże jabłko
* 2 białka
* 2-3 łyżki cukru


Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):

* 20 dag mąki
* 1/2 kostki masła
* 1/2 szkl pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.


Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.

Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.

Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.

Podawać gorące.

Smacznego
icon_smile.gif




jabka2z026mediumsmall.jpg


jabka3035mediumsmall.jpg


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy