- Cze 10, 2010
- 113
- 0
- 0
Deserek na szybko, wymyślony na potrzebę sprawienia Ukochanemu słodkiej, poobiedniej przyjemności.
W zamrażarce zawsze trzymam zapas waniliowej kruszonki, tak na wszelki wypadek, np. do chałki, bułeczek... Dziś postanowiłam przygotować coś z jej udziałem
Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką
Przepis na 4 porcje:
* kruszonka
* cynamon
* duże jabłko
* 2 białka
* 2-3 łyżki cukru
Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):
* 20 dag mąki
* 1/2 kostki masła
* 1/2 szkl pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.
Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.
Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.
Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.
Podawać gorące.
Smacznego
W zamrażarce zawsze trzymam zapas waniliowej kruszonki, tak na wszelki wypadek, np. do chałki, bułeczek... Dziś postanowiłam przygotować coś z jej udziałem
Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką
Przepis na 4 porcje:
* kruszonka
* cynamon
* duże jabłko
* 2 białka
* 2-3 łyżki cukru
Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):
* 20 dag mąki
* 1/2 kostki masła
* 1/2 szkl pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 żółtko
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.
Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.
Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.
Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.
Podawać gorące.
Smacznego


