- Lut 24, 2009
- 402
- 0
- 0
Proponuję przepyszny deser po obiedzie
Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jedynie uduszenie jabłka.
(2-3 porcje)
JABŁKO NA CHMURCE
potrzebne ci będą:
- jabłko
- łyżka soku z cytryny
- gęsty duży jogurt naturalny bez cukru, najlepiej 1,5% tłuszczu
- trochę płatków migdałowych
- cynamon
- esencja waniliowa
Umyte jabłuszko obieramy i kroimy na kawałki (bez ogryzka), wrzucamy do małego garnuszka, podlewamy troszeczkę wodą i dusimy do miękkości.
Dodajemy sok z cytryny, dusimy jeszcze chwilę, po czym ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na miazgę. Zestawiamy garnuszek z ognia.
Do miseczek wykładamy jogurt, na wierzch, na środku kładziemy porcję duszonego jabłka, niczego nie rozsmarowujemy ani nie mieszamy. Dodajemy na wierzch po 2-3 krople esencji waniliowej, oprószamy odrobinę cynamonem, szczyptą płatków migdałowych i od razu podajemy - najlepiej smakuje, kiedy jogurt jest prosto z lodówki, a jabłuszko jeszcze gorące!
Smacznego!
UWAGA
*dla osób, które korzystają z cukru lub słodzików mała rada: można posłodzić jabłuszko w trakcie duszenia.
Ja tego nie robię, ponieważ w ciągu 2 lat odzwyczaiłam się od słodkiego smaku tak bardzo, że naturalna słodycz tego deseru jest dla mnie całkowicie wystarczająca. Raz spróbowałam posłodzić jabłko odrobiną fruktozy i deser był już dla mnie za słodki.
*połączenie cynamonu i esencji waniliowej w tym przepisie to mały trik, którego można używać do "posłodzenia" mleka, jogurtów czy owsianki
Deser jest bardzo szybki w przygotowaniu, trochę czasu zajmuje jedynie uduszenie jabłka.
(2-3 porcje)
JABŁKO NA CHMURCE
potrzebne ci będą:
- jabłko
- łyżka soku z cytryny
- gęsty duży jogurt naturalny bez cukru, najlepiej 1,5% tłuszczu
- trochę płatków migdałowych
- cynamon
- esencja waniliowa
Umyte jabłuszko obieramy i kroimy na kawałki (bez ogryzka), wrzucamy do małego garnuszka, podlewamy troszeczkę wodą i dusimy do miękkości.
Dodajemy sok z cytryny, dusimy jeszcze chwilę, po czym ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na miazgę. Zestawiamy garnuszek z ognia.
Do miseczek wykładamy jogurt, na wierzch, na środku kładziemy porcję duszonego jabłka, niczego nie rozsmarowujemy ani nie mieszamy. Dodajemy na wierzch po 2-3 krople esencji waniliowej, oprószamy odrobinę cynamonem, szczyptą płatków migdałowych i od razu podajemy - najlepiej smakuje, kiedy jogurt jest prosto z lodówki, a jabłuszko jeszcze gorące!
Smacznego!
UWAGA
*dla osób, które korzystają z cukru lub słodzików mała rada: można posłodzić jabłuszko w trakcie duszenia.
Ja tego nie robię, ponieważ w ciągu 2 lat odzwyczaiłam się od słodkiego smaku tak bardzo, że naturalna słodycz tego deseru jest dla mnie całkowicie wystarczająca. Raz spróbowałam posłodzić jabłko odrobiną fruktozy i deser był już dla mnie za słodki.

*połączenie cynamonu i esencji waniliowej w tym przepisie to mały trik, którego można używać do "posłodzenia" mleka, jogurtów czy owsianki
Ostatnią edycję dokonał moderator: