Jablkowe czipsy*

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jablkowe czipsy

kilka jabek pokrojonych na 3mm plasterki
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
olej

Piec rogrzalam do 80C. Z cukru i wody przygotowalam syrop. Wkladalam do niego plsterki jablek (po 5-6) i gotowalam delikatnie przez 20-30 sekund. Lyzka cedzakowa wyjmowalam z syropu prosto na lekko naoliwione blachy. Suszylam jablka przez 3-3 1/2 godziny. Wysmienite!!!

Najlepiej wybrac jablka o skorce czerwonej lub intensywnie zielonej. Martha radzi aby kroic owoce wzdluz, mi podobaja sie jednak takie z "gwiazdka w srodku" (pestki same wypadaja z gniazda nasiennego podczas krojenia).

Załączniki

• Apple_Crisps.jpg
    Apple_Crisps.jpg
    76.5 KB · Wyświetleń: 0

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Suszyłaś w piecu czy na powietrzu? Uwielbiam chipsy jabłkowe
icon_smile.gif

Oj, doczytałam, że piec na 80 stopni, to ta pora
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Esteral

Member
Lis 5, 2008
131
0
0
Przyłączam się do pytania, czy można suszyć w suszarce. I czy takie chipsy można przechowywać czy trzeba od razu zjeść. Narobiłaś mi apetytu. Chyba kupię jabłka i zrobię.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Nie mam pojecia czy mozna suszyc w suszarce poniewaz takowej nie posiadam, ale gdybym miala to pewnie bym sprobowala
icon_wink.gif

Jesli zamkniesz je w szczelnym pojemniku to mozesz je przechowac do 2 dni.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Suszę w suszarce jabłka pokrojone na ósemki - czyli grube kawałki. Zajmuje mi to jakieś 3 dni przy zapakowaniu całej suszarki. Takie cieniaski wyschną trymiga. Takie suszone jabłka mogą poleżeć jakiś czas. I to nawet nie krótki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy