- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis bardzo podobny do zawartego już tutaj na ciasto z jabłkami i śmietaną
Robię to od kilku lat i goście najeść się nie mogą
Biszkopt (lepiej grubszy)
Jabłka (zależy jak kto lubi)
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretki cytrynowe
2 Śnieżki i mleko do nich
Jabłka jak zwykle obieramy i wykrajamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i dusimy z cukrem do miękkości, ale żeby się nie rozpadły. Galaretki pomarańczowe robimy z 0,5 szkl wody i wlewamy do jabłek. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 1-1,5 szkl wody i odstawiamy do wsytygnięcia.
Śnieżki robimy według przepisu na opakowaniu.Wlewamy zimną galaretkę cytrynową i zostawiamy.Gdy zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkowo-galaretkową i wygładzamy powierzchnię
Ciasto jest pycha i mało pracochłonne
Polecam grubszy biszkopt, bo nasiąka masą jabłkową.
Ilość wody w galaretkach cytrynowych zależy od tego, czy chcemy mieć mniej czy bardziej cytrynową Śnieżkę.
Zazwyczaj robię to ciasto w dużej blaszce - takiej co ma 40 cm długości
Jeżeli chcę, żeby wyszło ciasto a'la torcik robię albo w dużej tortownicy albo w małej blaszce.
Pochwalę się, że ciacho zrobiło furorę u mojej mamy w pracy
Każda chciała przepis
Robię to od kilku lat i goście najeść się nie mogą

Biszkopt (lepiej grubszy)
Jabłka (zależy jak kto lubi)
2 galaretki pomarańczowe
2 galaretki cytrynowe
2 Śnieżki i mleko do nich
Jabłka jak zwykle obieramy i wykrajamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i dusimy z cukrem do miękkości, ale żeby się nie rozpadły. Galaretki pomarańczowe robimy z 0,5 szkl wody i wlewamy do jabłek. Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć wylewamy na biszkopt.
Galaretki cytrynowe rozrabiamy w 1-1,5 szkl wody i odstawiamy do wsytygnięcia.
Śnieżki robimy według przepisu na opakowaniu.Wlewamy zimną galaretkę cytrynową i zostawiamy.Gdy zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkowo-galaretkową i wygładzamy powierzchnię

Ciasto jest pycha i mało pracochłonne

Ilość wody w galaretkach cytrynowych zależy od tego, czy chcemy mieć mniej czy bardziej cytrynową Śnieżkę.
Zazwyczaj robię to ciasto w dużej blaszce - takiej co ma 40 cm długości

Pochwalę się, że ciacho zrobiło furorę u mojej mamy w pracy


Ostatnią edycję dokonał moderator: